Ciasto drożdżowe – zacznijmy od drożdży
Nie upieczesz ciasta drożdżowego bez… drożdży oczywiście! To rozumie się samo przez się, ale możesz wybrać rodzaj, którego chcesz użyć do wypieku. Dostępne są drożdże świeże, suszone i instant.
Świeże drożdże są bardzo wrażliwe na ewentualne "złe traktowanie", a ich termin ważności jest stosunkowo krótki. Ale wiele osób jest zdania, że ciasto drożdżowe na bazie świeżych drożdży jest o wiele smaczniejsze, niż te na drożdżach z torebek. Używając świeżych drożdży należy pamiętać, że przed dodaniem ich do ciasta, trzeba je zaktywizować, czyli przygotować z nich zaczyn.
Dwie kolejne zasady dotyczące świeżych drożdży: muszą być możliwie jak najświeższe i to co dodajemy do zaczynu, musi mieć temperaturę pokojową. Jeśli drożdże nie będą świeże, a składniki zbyt zimne lub gorące – ciasto może nie wyrosnąć.
Jeżeli chcesz użyć drożdży suszonych (nie mylić z drożdżami instant), także musisz przygotować z nich zaczyn, ale najprościej sprawa ma się z drożdżami instant, bo nie wymagają żadnej wstępnej obróbki.
Pewnie zastanawiacie się jaka ilość drożdży suszonych i instant odpowiada drożdżom świeżym. Otóż na 1 kg mąki używa się ok. 25 g drożdży świeżych, 10 g suszonych i 7 g instant.