Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego?
Jeśli do przygotowania ciasta drożdżowego używasz świeżych drożdży, najpierw rozetrzyj je z niewielką ilością cukru, dzięki czemu po kilku minutach przybiorą płynną konsystencję. Dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i trochę mąki, ale nie za dużo – zaczyn nadal ma mieć płynną, ale gęstą postać. Teraz przykryj miskę ściereczką i postaw ją na ok. 20 min. w ciepłym miejscu. W tym czasie zaczyn powinien dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Natomiast jeżeli chcesz użyć drożdży suszonych, wystarczy, że zalejesz je ciepłym mlekiem, a następnie dodasz nieco mąki i cukru, by uzyskać niezbyt gęstą mieszankę. Teraz postępujesz jak w przypadku użycia świeżych drożdży – przykrywasz naczynie z zaczynem ściereczką i odstawiasz w ciepłe miejsce na 20 min.