Który ryż jest lepszy? Biały czy pełnoziarnisty?
Zależy dla kogo. Jeśli chcemy, aby nasza dieta była lekkostrawna i nieobciążająca przewodu pokarmowego, wybierajmy biały ryż. Świetnie sprawdzi się np. przy biegunkach. Jednak z drugiej strony za dużo białego ryżu, bez dodatków warzywnych i odpowiedniej ilości błonnika, może powodować zaparcia. - Natomiast brązowy ryż usprawnia procesy trawienia, gdyż ma zdecydowanie więcej błonnika, niż jego biała (oczyszczona) forma. Pełnoziarnisty ryż ma niższy indeks glikemiczny, więc będzie bardziej wskazany dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Im bardziej ryż jest rozgotowany, tym cechuje się wyższym indeksem glikemicznym – osoby z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów powinny zatem spożywać ryż al dente. Otoczka brązowego ryżu jest bogata w witaminy z grupy B i PP – mówi Angelina Ziembińska.