Dlaczego warto jeść ryż?
Ryż jest lekkostrawnym i delikatnym produktem, polecanym szczególne osobom skarżącym się na problemy z jelitami, ale także np. po zabiegach operacyjnych. Jest jedną z pierwszych odmian kaszek podawanych niemowlakom w czasie rozszerzania diety (kleik ryżowy).
Ryż to także świetne źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, stąd jest naturalnym wyborem wielu sportowców i osób dbających o linię. Zapewnia na długo uczucie sytości, przez co chroni osoby na diecie przed podjadaniem. Jest produktem bezglutenowym, niskosodowym, niezawierającym cholesterolu czy niezdrowych tłuszczów, a także świetnym źródłem magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
- Choć ryż jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, to jednak nie jest to pełnowartościowe białko. Nie występują w nim wszystkie aminokwasy. Jest bogaty w metioninę, ale nie zawiera lizyny. Dlatego łącząc go z produktami strączkowymi (które z kolei odwrotnie niż ryż zawierają lizynę, a są ubogie w metioninę) możemy uzyskać pełnowartościowy posiłek. Moją propozycją są kotlety fasolowo-ryżowe w pomidorowym sosie – podpowiada autorka bloga Dietolog.pl.