Pij na zimno
Mrożona kawa jest równie smaczna co gorąca. Sprawdza się przede wszystkim w upalne dni, ponieważ doskonale orzeźwia. Na przykład wywodząca się z Grecji kawa frappe zdobyła miłośników na całym świecie i smakuje nawet tym osobom, które za kawą nie przepadają. Najlepiej podawać ją z pianką, keksem bitej śmietany albo lodami, oprószoną czekoladą, choć pasują do niej również inne dodatki. Aby przygotować prostą i smaczną mrożoną kawę, do wrzącej, ale nie gotującej się wody (dwie szklanki) należy wsypać dwie łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku i dwie kopiaste łyżki cukru. Wymieszać, odstawić do wychłodzenia. Zimną kawę zmiksować ze szklanką mleka tuż przed podaniem. Gdy płyn się spieni, rozlać do wysokich szklanek, na wierzch położyć po gałce śmietankowych lub waniliowych lodów i posypać zmieloną na puder kawą ziarnistą. Podawać ze słomką.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Przepisy pochodzą z książki "Kuchnia polska", Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2004, 2012