Przechowuj odpowiednio
Kawę trzeba zabezpieczyć. Szkodzi jej przede wszystkim dostęp powietrza, wilgoć, światło, wysoka temperatura oraz obecność innych aromatów, ponieważ szybko chłonie zapachy. Dlatego najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku albo puszce, z dala od wilgoci i światła - nie ma znaczenia, czy to kawa mielona, czy ziarnista. Ale uwaga: jeśli została świeżo zmielona, należy przechowywać ją w próżniowym pojemniku. Przy okazji warto pamiętać, że rozdrobniona bardzo szybko traci swoje właściwości, dlatego nie należy jej mielić na zapas, tylko zaraz przed podaniem. Kawy nie powinno się trzymać w lodówce, ponieważ niskie temperatury zneutralizują obecne w niej olejki eteryczne. Wystarczy temperatura pokojowa. Nie warto także przesypywać kawy z oryginalnych opakowań do pojemników; należy szczelnie je zamknąć i np. dodatkowo spiąć klamrą.