Skandynawska z jajem
W Europie, to właśnie Skandynawowie piją najwięcej kawy. Leje się ona potokami w niemal każdej powieści kryminalnej. Podawanie kawy jest nawet jednym z przywilejów pracowniczych. W zakładach pracy serwuje się ją za darmo, a każdy pracownik ma prawo do dwóch przerw na kawę.
Często przyrządza się ją z dodatkiem jajka, które neutralizuje część składników odpowiadających za gorzki smak napoju. Wodę doprowadza się do wrzenia, dodaje zmielone ziarna i wbija jedno jajko razem ze skorupką. Wszystko miesza się jeszcze przez chwilę na ogniu, po chwili odstawia garnek na bok i dolewa szklankę zimnej wody.
W Finlandii natomiast są regiony, w których kawę się soli. Słodzi się natomiast sokiem z brzozy, który jest znacznie zdrowszy od cukru. Finowie dodają też czasem do swojej kawy specjalny ser, produkowanych z mleka reniferów.