Jak kupić dobre jajka?
Na nic zda się popularne potrząsanie jajkiem. Ta czynność nie da żadnej konkretnej informacji na temat jakości produktu. Producentów jaj dotyczą jednak ścisłe normy, które określają przydatność do spożycia. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup jajek, które pochodzą od kur z wolnego wybiegu lub z chowu ściółkowego. Łatwo rozróżnić je od tych, które pochodzą z chowu klatkowego, dzięki specjalnym kodom. Pierwsza cyfra mówi o systemie hodowli, gdzie "1" to chów na wolnym wybiegu, a "3" to ciasne klatki. Pozostałe oznaczenia to informacje na temat kraju pochodzenia (jaja z Polski oznaczone są jako PL), województwa, powiatu, zakresu działalności i firmy. Pod uwagę warto wziąć również kategorie wagowe jaj i klasy (najlepsza to klasa A). Według norm europejskich wszystkie jaja sprzedawane w sklepach muszą posiadać opisane wyżej oznaczenia. Na potrzeby kulinarne lepiej wybierać jajka mniejsze, ponieważ w przepisach podana jest ilości jaj, a nie określa się ich wagi.