Jagody neutralizują toksyny
Jagody, zwłaszcza suszone, i ich liście zawierają dużą ilość garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Od wieków owoce i napar stosowano jako lek na biegunkę. Z kolei surowe jagody działają lekko przeczyszczająco, dlatego wyciśnięty z nich sok pomaga w leczeniu zaparć. Leśne jagody dzięki temu, że zawierają więcej garbników niż borówki amerykańskie, mają też silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Przypomnijmy, że garbniki świetnie neutralizują toksyny.
Czarna jagoda jest też naturalnym eliksirem młodości . Spośród 23 produktów znajdujących się na liście ORAC (produktów o dużej zawartości przeciwutleniaczy) zaraz po aronii, największy potencjał antyoksydacyjny ma właśnie czarna jagoda. Zawiera antyoksydant z rodziny antocyjanów, którego nie mają w składzie borówki. To mirtylina, która odpowiada za elastyczność naczyń krwionośnych oraz bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, zapobiegając anemii.