Jagody kontra borówki amerykańskie
Fioletowe owoce
Jagody znamy od dziecka - to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych darów lasu. Od niedawna konkurencją w Polsce są dla nich są borówki amerykańskie. Owoce mają podobne kształty i kolory, ale czy takie same właściwości? Sprawdźmy.
Jagody znamy od dziecka - to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych darów lasu. Od niedawna w Polsce sporą konkurencją są dla nich borówki amerykańskie, które uprawia się na plantacjach. Owoce mają podobny kształt i kolor, ale czy takie same właściwości? Sprawdźmy.
Wielbicieli borówek amerykańskich, jak i jagód nie brakuje. Pijemy coraz więcej fioletowych koktajli, chętnie zajadamy się ciastami z ich dodatkiem, pierogami, a nawet zupą. A fanów jagodzianek trudno zliczyć. Pamiętajmy jednak, że najwięcej witamin (szczególnie wit. C) posiadają surowe owoce, które w czasie obróbki termicznej tracą część swoich właściwości prozdrowotnych.