Ciasto z jagodami
Składniki: 30 g świeżych drożdży, 3 szklanki mąki (poznańskiej), 250 ml ciepłego mleka, 1/2 szklanki białego cukru, 2 jaja, 1/2 kostki masła (rozpuszczone), 1/2 łyżeczki soli. Kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 1/4 szklanki masła, 1/4 szklanki cukru. Dodatkowo: 250 g świeżych jagód, masło i bułka tarta do przygotowania blachy (wymiary ok. 24x40 cm).
Przygotowanie: drożdże połączyć z mlekiem, dodać 5 łyżek mąki i łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przestudzone masło połączyć z jajkami. Do dużej miski wlać zaczyn, wsypać resztę mąki i pozostałą część cukru, dodać sól i jajka z masłem. Wyrobić wszystko na ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę ucierając masło z mąką i cukrem. Rozdrobnić palcami i włożyć na chwilę do lodówki. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, dodać owoce i posypać kruszonką. Piec we piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni, przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.