Niepozorne jagody
Borówka czarna, powszechnie zwana jest jagodą. W jej składzie znajdziemy przede wszystkim spore dawki garbników, czyli substancji, które wykazują silne działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Surowe owoce pomogą m.in. w leczeniu zaparć, natomiast napar z suszonych jagód lub liści hamuje objawy biegunki.
Jagody poleca się przede wszystkim chorym na anemię i cukrzykom. Świeże owoce oraz wyciągi z ich liści zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina - obniżając poziom glukozy we krwi.
Kuzynki borówki także wspomagają pracę oczu i chronią je przed chorobami - w tym wykorzystuje się je w leczeniu chorób siatkówki oka. Poleca się je zwłaszcza osobom, które pracują przy ekranie monitora.
Warto wiedzieć, że to jagody mają mniej kalorii - czarna jagoda w 100 g zawiera 51 kcal i 9 g węglowodanów, natomiast borówka amerykańska w takiej samej porcji ma 57 kcal i aż 14,49 g węglowodanów.