Mniszek lekarski
Żółte kwiaty rośliny, która często nazywana jest mleczem to jeden z pierwszych zwiastunów wiosny. Pojawiają się bardzo szybko i pokrywają kolorowym kobiercem łąki i trawniki. Mniszek jest znakomitym produktem spożywczym, ponieważ w kuchni można wykorzystać każdy fragment rośliny. Liście (najlepiej młode, zbierane do czerwca) można dodawać do sałatek lub past, którymi smarujemy pieczywo. Czasem mają gorzkawy posmak, który usuniemy stosując tzw. bielenie, czyli przez kilka dni przechowując liście w naczyniu nieprzepuszczającym światła. Z kwiatów mniszka przygotujemy świetne wino, syrop (miodek majowy) lub galaretkę. Ich pąki można zamarynować. Korzeń wzbogaci smak zupy, a niektórzy stosują go jako substytut kawy. Roślina jest bogatym źródłem witaminy A, B, C i D. Liście działają moczopędnie, a korzeń jest przydatny przy niestrawności.