WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Jadalne rośliny z łąki i lasu

Produktów, które uatrakcyjnią nasz jadłospis nie musimy szukać w markecie czy na targu. Czasem wystarczy spacer po lesie czy łące, ponieważ wiele dzikich roślin i kwiatów może być świetnym dodatkiem do potraw. Dostarczą nie tylko smaku, ale również wartościowych składników odżywczych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Sałatka "na dziko"

Obraz
© 123RF.COM

Produktów, które uatrakcyjnią nasz jadłospis nie musimy szukać w markecie czy na targu. Czasem wystarczy spacer po lesie czy łące, ponieważ wiele dzikich roślin i kwiatów może być świetnym dodatkiem do potraw. Dostarczą nie tylko smaku, ale również wartościowych składników odżywczych.

EPN,RAF/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Fiołek trójbarwny

Obraz
© 123RF.COM

Fiołek trójbarwny lub bratek polny - to dzika odmiana popularnego bratka uprawianego w ogrodzie czy na balkonie. Rośnie na polach i łąkach. Dobrze komponuje się w surówkach, daniach warzywnych, zupach i sałatkach owocowych. Świetnie nadaje się do zamrażania w kostkach lodu oraz ozdabiania deserów. Najprostszym sposobem na przygotowanie pięknej oraz smacznej ozdoby jest obsypanie wypłukanych kwiatków cukrem pudrem i podsmażenie ich w lekko nagrzanym piekarniku. Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów. Jest cennym ziołem - reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, ma działanie moczopędne i odtruwające organizm.

/ 8Mniszek lekarski

Obraz
© 123RF.COM

Żółte kwiaty rośliny, która często nazywana jest mleczem to jeden z pierwszych zwiastunów wiosny. Pojawiają się bardzo szybko i pokrywają kolorowym kobiercem łąki i trawniki. Mniszek jest znakomitym produktem spożywczym, ponieważ w kuchni można wykorzystać każdy fragment rośliny. Liście (najlepiej młode, zbierane do czerwca) można dodawać do sałatek lub past, którymi smarujemy pieczywo. Czasem mają gorzkawy posmak, który usuniemy stosując tzw. bielenie, czyli przez kilka dni przechowując liście w naczyniu nieprzepuszczającym światła. Z kwiatów mniszka przygotujemy świetne wino, syrop (miodek majowy) lub galaretkę. Ich pąki można zamarynować. Korzeń wzbogaci smak zupy, a niektórzy stosują go jako substytut kawy. Roślina jest bogatym źródłem witaminy A, B, C i D. Liście działają moczopędnie, a korzeń jest przydatny przy niestrawności.

/ 8Stokrotka

Obraz
© 123RF.COM

Chyba każdy zna uroczą roślinę, porastającą trawniki, łąki, nieużytki i przydrożne rowy. Jednak mało kto wie, że zarówno jej białożółte kwiatki, jak i młode liście mogą być świetnym dodatkiem do wielu potraw. Nadają się do zup, zapiekanek i sałatek. Dzięki lekkiemu aromatowi mięty wzbogacą smak past, omletów czy masła ziołowego. Zebrane wiosną pączki można zamarynować i podać jako element przystawki na uroczystej kolacji. Kwiaty stokrotki to także piękna ozdoba potraw. Roślina zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, olejków eterycznych, cukrów oraz soli mineralnych. Napary ze stokrotki działają wykrztuśnie i leczą choroby skóry.

/ 8Dzika róża

Obraz
© Fotolia

W Polsce dziko występuje kilkanaście gatunków róż, często trudnych do odróżnienia. Zanim pojawią się na nich kwaskowate owoce bogate w witaminy C, A, E oraz flawonoidy, możemy wykorzystać w kuchni płatki kwiatowe i liście.

Cennym produktów żywnościowym są właśnie płatki róż, szczególnie tych, których kwiaty mają różowy kolor i przyjemny, aromatyczny zapach. Płatki utarte z cukrem mogą stanowić nadzienie do pączków, rogalików i innych wyrobów cukierniczych. Natomiast młode pędy wychodzące z ziemi (odrosty) i liście róż są jadalne na surowo lub gotowane.

/ 8Pokrzywa

Obraz
© 123RF.COM

W czasie spacerów potrafi być prawdziwym utrapieniem, ponieważ roślina ma właściwości "parzące". Jednak w kuchni zmienia się w bardzo wartościowy produkt spożywczy. Młode liście pokrzywy są świetnym dodatkiem do wiosennej sałatki czy farszu pierogowego. Po podsmażeniu z cebulą, czosnkiem, gałką muszkatołową i sosem sojowym staną się pyszną przystawką. Wielu miłośników ma również zupa z pokrzywy (liście dusimy na maśle z czosnkiem, zalewamy wywarem z włoszczyzny oraz mlekiem i gotujemy doprawiając gałką muszkatołową, imbirem i pieprzem). Przed przygotowywaniem potraw należy przelać liście pokrzywy wrzątkiem, by utraciły właściwości parzące, a jednocześnie nabrały delikatnego smaku. Roślina ma wiele walorów zdrowotnych - usuwa toksyny i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Korzystnie wpływa na przemianę materii i jest bogata w żelazo.

/ 8Ogórecznik

Obraz
© Fotolia

Roślina o dużych, "owłosionych" liściach i drobnych niebieskich, różowych lub białych kwiatkach w kształcie gwiazdki jest dziś traktowana jak chwast i porasta głównie wilgotne łąki lub zaniedbane ogródki. Tymczasem jej pędy, liście i kwiaty to prawdziwe bogactwo aromatów. Mają lekko słony smak, przypominający ogórka. Liście można wykorzystać do aromatyzowania marynat, nalewek i napojów, a także dodawać do kanapek, sałatek i zup - szczególnie chłodnika czy barszczu ukraińskiego. Duszone stają się wspaniałym uzupełnieniem potraw mięsnych. Kwiaty ogórecznika można kandyzować, albo po zanurzeniu w ubitym białku obtaczać w cukrze pudrze i dekorować nimi sałatki owocowe i desery. Po zamrożeniu w kostkach lodu (3-4 na kostkę) urozmaicą drinki.

/ 8Szczawik zajęczy

Obraz
© 123RF.COM

Dużo go w lasach oraz w pobliżu potoków. To płożące się, delikatne kłącze, z którego wyrastają listki podobne do trójlistnej koniczyny. Kwiaty szczawiku są białe lub różowe z fioletowymi żyłkami. Kwitnie na wiosnę i jesienią. Jadalne liście zbiera się na początku kwitnienia. Można ich używać do zakwaszania zup jarzynowych i barszczów, dodawać do sosów, majonezu, jogurtu i sałatek. Zawiera fosfor, żelazo, magnez, witaminę C. Poprawia trawienie i ma działanie przeciwzapalne. Dostarcza kwasu szczawiowego, dlatego roślinę wolno jadać w ograniczonych ilościach. Osoby z kamicą nerkową powinny natomiast unikać szczawiku.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia