Ciasteczka pisanki
Wyglądają pięknie, a jeszcze lepiej smakują. Co najważniejsze - możemy je udekorować, tak jak nam się to tylko podoba. Przepis podstawowy na maślane ciasteczka jest bardzo prosty. Potrzebne są następujące składniki: 175 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, 2 duże jajka, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 500 g mąki pszennej przesianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczka soli.
Produkty łączymy ze sobą i wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy lukier łącząc sok z cytryny z cukrem pudrem i odrobiną wody, dodajemy barwniki spożywcze - kolory wedle uznania. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Masę rozwałkowujemy, wycinamy formą pisanki. Pieczemy ok. 15-18 minut. Przestudzone polewamy lukrem i pisakami do ozdabiania jedzenia.