Jadalne ozdoby na wielkanocny stół
Baranek na Wielkanoc
Oprawa stołu jest prawie tak samo ważna, jak to, co się się na nim pojawi. Pięknie prezentować się będą ceramiczne figurki, bukszpan czy bazie, ale jeszcze lepiej postawić na ozdoby, które można wyczarować w kuchni lub kupić w sklepie spożywczym. Oto kilka pysznych propozycji dekoracji - do patrzenia i zjedzenia.
Oprawa stołu jest prawie tak samo ważna, jak to, co się się na nim pojawi. Pięknie prezentować się będą ceramiczne figurki, bukszpan czy bazie, ale jeszcze lepiej postawić na ozdoby, które można wyczarować w kuchni. Oto kilka pysznych propozycji dekoracji - do patrzenia i zjedzenia. Na czele jest oczywiście wielkanocny baranek.
Do jego przygotowania należy mieć odpowiednią formę i następujące składniki: 4 jajka, 200 g masła, 150 g mąki krupczatki, 150 g cukru, 50 g mąki ziemniaczanej, sok i skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka rumu, rodzynki (jako oczy), cukier puder.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia. Mieszamy i stopniowo łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Masę wlewamy do formy w kształcie baranka, dekorujemy rodzynkami i pieczemy 45 minut w 170 stopniach C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.