Jadalne ozdoby na wielkanocny stół
Oprawa stołu jest prawie tak samo ważna, jak to, co się się na nim pojawi. Pięknie prezentować się będą ceramiczne figurki, bukszpan czy bazie, ale jeszcze lepiej postawić na ozdoby, które można wyczarować w kuchni lub kupić w sklepie spożywczym. Oto kilka pysznych propozycji dekoracji - do patrzenia i zjedzenia.
Baranek na Wielkanoc
Oprawa stołu jest prawie tak samo ważna, jak to, co się się na nim pojawi. Pięknie prezentować się będą ceramiczne figurki, bukszpan czy bazie, ale jeszcze lepiej postawić na ozdoby, które można wyczarować w kuchni. Oto kilka pysznych propozycji dekoracji - do patrzenia i zjedzenia. Na czele jest oczywiście wielkanocny baranek.
Do jego przygotowania należy mieć odpowiednią formę i następujące składniki: 4 jajka, 200 g masła, 150 g mąki krupczatki, 150 g cukru, 50 g mąki ziemniaczanej, sok i skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka rumu, rodzynki (jako oczy), cukier puder.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia. Mieszamy i stopniowo łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Masę wlewamy do formy w kształcie baranka, dekorujemy rodzynkami i pieczemy 45 minut w 170 stopniach C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Rzeżucha lub kiełki w jajkach
Zielonego akcentu na wielkanocnym stole nie musi nadawać jedynie bukszpan czy serwetki. Piękną dekoracją będą umyte i podpieczone (aby były twardsze) skorupki jajek, do których włożymy kiełki lub rzeżuchę. Idealnie prezentować się będą w pomalowanej na biało wytłaczance lub eleganckich podstawkach na jajka.
Drożdżowe zające
Idealne do koszyczka, na świąteczny stół i do zjedzenia. Łatwo i przyjemnie można zrobić je z dziećmi.
Do ich przygotowania potrzebujemy: 3 szklanki mąki, pół łyżeczki soli, 3/4 szklanki mleka, 20 g świeżych drożdży, pół łyżki cukru, 2 łyżki oleju, 1 jajko.
Do podgrzanego mleka dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy 2 i 1/2 szklanki mąki i dodajemy sól. Wlewamy drożdżowy zaczyn i mieszamy. Dodajemy olej i rozbełtane jajko. Wyrabiamy ciasto ręką i powoli dodajemy resztę mąki. Po 5 minutach powinna powstać ładna kula, którą przykrywamy i odstawiamy na 20 minut w ciepło miejsce, żeby ciasto urosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, urywamy po kawałku, formując kształt zająca. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut, aż wypiek ładnie się zarumieni.
Czekoladowe jajeczka
Z ich obecności z pewnością ucieszą się dzieci i wielbiciele łakoci. A co najważniejsze ta dekoracja nie wymaga od nas nakładu pracy i czasu spędzonego w kuchni. Jeśli mam jednak chwilę i ochotę - warto przygotować czekoladowe jajka na miękko lubdesery i ciasta jak jajko sadzone.
Sałatka z ciekawskimi zającami
Odrobina wyobraźni i sprytnych cięć za pomocą ostrego nożyka wystarczą, aby do zielonej sałaty z sosem winegret wskoczyły marchewkowe zające. Marchewki po umyciu i obraniu kroimy w wzdłuż, w szersze plastry, z których wycinamy pożądane kształty. Goździki lub kulki czarnego pieprzu mogą pełnić funkcję oczu wielkanocnych zwierzaków, ale warto uprzedzić gości przed ich konsumpcją.
Ciasteczka pisanki
Wyglądają pięknie, a jeszcze lepiej smakują. Co najważniejsze - możemy je udekorować, tak jak nam się to tylko podoba. Przepis podstawowy na maślane ciasteczka jest bardzo prosty. Potrzebne są następujące składniki: 175 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, 2 duże jajka, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 500 g mąki pszennej przesianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczka soli.
Produkty łączymy ze sobą i wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy lukier łącząc sok z cytryny z cukrem pudrem i odrobiną wody, dodajemy barwniki spożywcze - kolory wedle uznania. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Masę rozwałkowujemy, wycinamy formą pisanki. Pieczemy ok. 15-18 minut. Przestudzone polewamy lukrem i pisakami do ozdabiania jedzenia.
Marchewkowe gniazdka na zielonym liściu
Zwykła biała zastawa może w minutę zamienić się w propozycje rodem z restauracji. Wystarczy przygotować ciekawe "gniazdko" z pokrojonej we wstążki marchewki, którą ułożymy na liściu kapusty lub sałaty. Na środek dodajemy ugotowane jajo, przewiązane wstążką. Prawda, że proste?
Serowe gniazdka na jajka
Chrupiące miseczki do zjedzenia to nie wizja z przyszłości. Łatwo zrobimy je w domu, wykorzystując ser żółty i makaron - najlepiej nitki. 200 g sera żółtego ścieramy na tarce o grubszych oczkach i łączymy w misce z wcześniej ugotowanym i przestudzonym makaronem (2-3 garście). Wbijamy jajko, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Przekładamy do natłuszczonej formy na muffinki. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C. Postawione na świątecznym stole z pewnością zaskoczą gości.
mp/WP Kuchnia