Drożdżowe zające
Idealne do koszyczka, na świąteczny stół i do zjedzenia. Łatwo i przyjemnie można zrobić je z dziećmi.
Do ich przygotowania potrzebujemy: 3 szklanki mąki, pół łyżeczki soli, 3/4 szklanki mleka, 20 g świeżych drożdży, pół łyżki cukru, 2 łyżki oleju, 1 jajko.
Do podgrzanego mleka dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy 2 i 1/2 szklanki mąki i dodajemy sól. Wlewamy drożdżowy zaczyn i mieszamy. Dodajemy olej i rozbełtane jajko. Wyrabiamy ciasto ręką i powoli dodajemy resztę mąki. Po 5 minutach powinna powstać ładna kula, którą przykrywamy i odstawiamy na 20 minut w ciepło miejsce, żeby ciasto urosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, urywamy po kawałku, formując kształt zająca. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut, aż wypiek ładnie się zarumieni.