Profilaktyka raka
Dieta bogata w odpowiednie zaczątki roślin może też zminimalizować ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe. Najcenniejsze pod tym względem są kiełki soczewicy i brokułów. - Brokuł zawiera sulforafran, który niszczy lub hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Kiełki, które zawierają 200 razy więcej sulforafranu niż samo warzywo, mogą jeszcze skuteczniej chronić nas przed rakiem - wyjaśnia ekspertka.
- Substancją czynną w soczewicy są z kolei inhibitory proteazy, które przeciwdziałają rozwojowi wirusów w organizmie i nowotworom. Ale nie tylko z tego powodu warto sięgać po kiełki tej rośliny. Obecny w nich w dużych ilościach kwas foliowy pomoże przy anemii. Jest też nieodzowny dla kształtowania systemu nerwowego płodu, kiełki z soczewicy powinny więc włączyć do swojego menu przyszłe mamy - dodaje Ilona Cichecka.
Na przedwiośniu warto też sięgnąć po kiełki rzodkiewki. Ich charakterystyczny smak przypomni nam, że zima się kończy. - Dodatkowo kiełki rzodkiewki pomogą odzyskać siły po chorobie i wiosennym osłabieniu. Wspomagają też leczenie anemii - wyjaśnia dietetyczka z kliniki Invicta. Dlatego zamiast sięgać po pojawiające się już nowalijki, które nie miały prawa wyrosnąć w naturalnych warunkach, zdecydowanie lepiej włączyć do wiosennego menu kiełki. Smaczne, zdrowe i dietetyczne!
AD/mp/WP Kuchnia