Porzeczki
Czarne są najzdrowsze, ale mają też najwięcej kalorii (60 kcal w 100 g). Białe i czerwone są bardziej dietetyczne (31 kcal). Porzeczki są przede wszystkim bardzo bogate w błonnik (zwłaszcza czarne), dzięki czemu nie tylko usprawniają pracę układu pokarmowego i pomagają usunąć toksyny z organizmu, ale też są bardzo sycące. Trzeba jednak uważać, co zjemy po owocach - bo wzmagają apetyt. Obecne w porzeczkach antocyjany (najwięcej jest ich w czarnych owocach) łagodzą problemy żołądkowe i chronią przed infekcjami ze strony dróg moczowych i przewodu pokarmowego wywoływanymi przez bakterię E. coli. Z kolei fitoncydy chronią przed wirusami i grzybami. Porzeczki to także doskonałe źródło witaminy C. Dwie garści pokrywają w 100 proc. zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Jak ustalili naukowcy, czarna porzeczka zapobiega też atakom astmy.