Hity sezonu, czyli najlepsze polskie owoce

Dziś pojęcie sezonowości mocno straciło na znaczeniu. Świeże owoce i warzywa dostępne są na sklepowych pólkach przez okrągły rok. Jednak czereśnie, truskawki, porzeczki czy jagody - oczywiście te najlepsze, bo polskie i niedawno zerwane z krzaka - kupimy tylko teraz.

Obraz

/ 10

Obraz
© Thinkstock

Dziś pojęcie sezonowości mocno straciło na znaczeniu. Świeże owoce i warzywa dostępne są na sklepowych pólkach przez okrągły rok. Jednak czereśnie, truskawki, porzeczki czy jagody - oczywiście te najlepsze, bo polskie i niedawno zerwane z krzaka - kupimy tylko teraz. A owocowy sezon jest krótki, więc trzeba korzystać z niego pełnymi garściami. Bo nasze owoce nie tylko wspaniale smakują, ale są też wyjątkowo zdrowe.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Agrest

Obraz
© Thinkstock

Jego właściwości są nie do przecenienia, a słodki smak - o ile oczywiście wykażemy się cierpliwością i zbierzemy dojrzałe owoce - nie ma sobie równych. Agrest to prawdziwa składnica witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wit. A, C, P oraz te z grupy B, a także żelazo, fosfor, wapń i magnez, a także błonnik i pektyny. Owoce wzmacniają kości i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Poza tym agrest ma działanie moczopędne, usuwa też kwas moczowy, dlatego polecany jest chorym na artretyzm. Reguluje także pracę przewodu pokarmowego - świeży zapobiega zaparciom, a suszony przeczyszcza. Agrest jest trwały i doskonale nadaje się do przetworów i mrożenia - łatwo więc zachować jego wspaniały aromat. 100 gramów to tylko 44 kcal.

/ 10Borówka brusznica

Obraz
© Thinkstock

Te owoce na surowo nie smakują najlepiej. Są cierpkie i kwaskowate. Warto jednak spróbować borówkowych przetworów, które podobnie jak żurawina, doskonale pasują do mięs. Wekowane z gruszką i gruszką, nie tylko będą doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też dostarczą nam wielu cennych składników. Witamina C poprawi działanie układu odpornościowego i wzmocni naczynia krwionośne. Witaminy A i E oraz selen, cynk, mangan i miedź - usuną z organizmu wolne rodniki. Z kolei obecna w borówkach arbutyna działa dezynfekująco. Najważniejsze są jednak właściwości moczopędne owoców. Po te owoce powinny sięgać przede wszystkim osoby mające problemy z drogami moczowymi i nerkami.

/ 10Czereśnie

Obraz
© Thinkstock

Z całą pewnością czereśnie to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Bogate w witaminy A, C i B, a także wapń, magnez, fosfor i cynk, doskonale uzupełnią letnią dietę. Jednocześnie chronią przed miażdżycą, regulują działanie układu pokarmowego, oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają serce. Pamiętajmy jednak, że surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku i dlatego powinny ich unikać osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym lub z chorobą wrzodową. 100 gramów tych owoców to ok. 60 kcal.

/ 10Czarne jagody

Obraz
© Thinkstock

Trudno wyobrazić sobie bardziej letnie danie niż pierogi z leśnymi jagodami albo słodki deser - czarne jagody polane śmietaną i posypane cukrem. Takim wspaniałościom naprawdę trudno się oprzeć, choć lepiej postawić na same jagody - te z pewnością nie dodadzą nam kilogramów. W 100 gramach tych owoców jest tylko 45 kcal. Do tego cała masa zdrowych pierwiastków i witamin - m.in. A, B, C i E. Do tego błonnik, potas, fosfor, magnez i wapń. Jagody są świetne dla oczu, układu pokarmowego i serca. Dzięki nim pozbędziemy się biegunki, usuniemy z organizmu toksyny, zadbamy o piękną skórę i młody wygląd. Antyoksydanty z jagód stanowią też ochronę antynowotworową.

/ 10Maliny

Obraz
© Thinkstock

Maliny to znane lekarstwo na jesienne infekcje. Zawarte w tych owocach olejki eteryczne i salicylany działają jak aspiryna - zmniejszają ból głowy, działają napotnie, rozgrzewająco i pomagają obniżyć gorączkę. Witamina C dodatkowo podnosi odporność organizmu. Z kolei kwas elagowy działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i chroni przed nowotworami. Co jeszcze siedzi w malinach? Witaminy A, E i witaminy z gr. B, K i PP, a także kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez, miedź i pektyny. Biorąc pod uwagę takie bogactwo, nic dziwnego, że te pyszne owoce doskonale działają na serca, chronią przed miażdżycą, zapobiegają niedokrwistości i są dobre dla kości. Dodatkowo regulują pracę nerek i działają odmładzająco na skórę. W 100 gramach znajduje się tylko 47 kcal.

/ 10Jeżyny

Obraz
© Thinkstock

To dietetyczne owoce - w 100 gramach jeżyn jest tylko 30 kcal. A dzięki bogactwu błonnika doskonale sycą i regulują pracę układu pokarmowego. Na surowo, jako konfitury czy sok - jeżyny są wspaniałe i bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości witamin z gr. B, owoce te mają zbawienny wpływ na układ nerwowy. Podobnie jak maliny, także jeżyny polecane są też jako lek na przeziębienie i środek wspomagający odporność. Antocyjany oraz witaminy A, C i E pomagają zachować młodość. Jeżyny działają też przeciwzapalnie, wzmacniają wzrok i pracę serca.

/ 10Porzeczki

Obraz
© Thinkstock

Czarne są najzdrowsze, ale mają też najwięcej kalorii (60 kcal w 100 g). Białe i czerwone są bardziej dietetyczne (31 kcal). Porzeczki są przede wszystkim bardzo bogate w błonnik (zwłaszcza czarne), dzięki czemu nie tylko usprawniają pracę układu pokarmowego i pomagają usunąć toksyny z organizmu, ale też są bardzo sycące. Trzeba jednak uważać, co zjemy po owocach - bo wzmagają apetyt. Obecne w porzeczkach antocyjany (najwięcej jest ich w czarnych owocach) łagodzą problemy żołądkowe i chronią przed infekcjami ze strony dróg moczowych i przewodu pokarmowego wywoływanymi przez bakterię E. coli. Z kolei fitoncydy chronią przed wirusami i grzybami. Porzeczki to także doskonałe źródło witaminy C. Dwie garści pokrywają w 100 proc. zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Jak ustalili naukowcy, czarna porzeczka zapobiega też atakom astmy.

/ 10Truskawki

Obraz
© Thinkstock

Dzięki bogactwu witamin (A, C, K, PP i witaminy z gr. B) oraz wapnia, fosforu, potasu i żelaza, a także antocyjanów, garbników i kwasów organicznych, truskawki doskonale wpływają na cerę, łagodzą objawy trądziku i wzmacniają włosy. Te smaczne owoce działają też bakteriobójczo, wspomagają pracę nerek i wątroby oraz działają krwiotwórczo. Co ważne 100 gramów truskawek to niespełna 30 kcal oraz błonnik i pektyny, które wypełniają żołądek i zmniejszają apetyt.

10 / 10Wiśnie

Obraz
© Thinkstock

Doskonale nadają się na zdrowe soki i przetwory, które dzięki bogactwu antyoksydantów pozwalają nam zachować młodość, pomagają zwalczyć stres i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wiśnie doskonale wpływają na pracę serca, obniżają złego cholesterolu oraz cukru we krwi, a także regulują ciśnienie. Owoce te mają też dobroczynne działanie na kości i mięśnie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii