Co w niej siedzi?
Skład propozycji od poszczególnych producentów różni się, ale produkcja we wszystkich przypadkach wygląda podobnie. Główny składnik, czyli makaron, składa się z mąki pszennej, soli i wody, ale niestety zawiera też sporo fosforanów, sodu i węglanu potasu. Odpowiednio przygotowany smaży się w głębokim tłuszczu, a następnie suszy. Te procesy sprawiają, że produkt staje się ciężkostrawny - żołądek trawi go 2-3 razy dłużej od normalnego makaronu. Należy też wspomnieć o zawartości małych torebek, które znajdziemy w zupkach chińskich - susz smakowy, mieszankę przypraw ze sporą ilością soli i charakterystyczny tłuszcz - które mają za zadanie podkręcić smak i barwę dania. Wszystko za sprawą sporych ilości barwników, konserwantów i glutaminianu sodu. Taka lista składników sprawia, że produkty te nie
powinny być stałym elementem codziennego menu. Od czasu do czasu, tak jak w przypadku innych mniej wartościowych propozycji, można pokusić się na degustację.