Historia zupki chińskiej. Czy faktycznie jest taka niezdrowa?

To jeden z ulubionych produktów studentów. To tanie danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności gotowania i jest szybkie w przygotowaniu. "Zupka chińska" przez lata zdobyła wielu zwolenników i nie mniej przeciwników. Jej zła sława dotyczy głównie ilości konserwantów, które znajdują się na liście składników. Oto co warto wiedzieć o tym produkcie i jak ciekawie wykorzystać go w kuchni - nie ograniczając się do zalewania wrzątkiem z dodatkiem zawartości małych torebek z przyprawami.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Wynalazek dla zabieganych i leniwych

Obraz
© 123RF.COM

Jest jednym z ulubionych produktów studentów. To tanie danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności gotowania i jest szybkie w przygotowaniu. "Zupka chińska" przez lata zdobyła wielu zwolenników i nie mniej przeciwników. Jej zła sława dotyczy głównie ilości konserwantów, które znajdują się na liście składników. Oto co warto wiedzieć o tym produkcie i jak ciekawie wykorzystać go w kuchni - nie ograniczając się do zalewania wrzątkiem z dodatkiem zawartości małych torebek z przyprawami.

/ 5Momofuku Ando - Taj, który zmienił obraz żywienia

Obraz
© Shutterstock.com

Pochodzący z Tajlandii Momofuku tuż po II wojnie światowej dostał japońskie obywatelstwo i zapoczątkował biznes, który na zawsze zmienił oblicze przygotowywania makaronu. Historia suszonego makaronu i "zupki chińskiej" sięga roku 1958, kiedy to po kilku latach eksperymentów, udało mu się opracować metodę szybkiego suszenia smażonego makaronu. Produkt sprzedawany był w postaci bloczków i pachniał kurczakiem - wzorowany był bowiem na ramenie, czyli tradycyjnym azjatyckim rosole z makaronem pszennym i innymi dodatkami. Co ciekawe, pierwsze błyskawiczne zupki uważane były za towar luksusowy - ich cena była znacznie wyższa niż świeży makaron udon. Kolejnym krokiem Momofuku było wypuszczenie w 1971 roku na rynek zup Nissin, sprzedawanych w plastikowych kubeczkach, pełniących
jednocześnie rolę naczynia do zaserwowania dania. Był to także jeden z pierwszych towarów gastronomicznych, których producent zobligowany został do umieszczania na opakowaniu daty produkcji.

/ 5Zupka popularna na cały świat

Obraz
© Shutterstock.com

Suchy makaron stworzony do zalewania wrzątkiem okazał się być przełomowym odkryciem, a jego twórcę wyróżniono m.in. Orderem Świętego Skarbu i Orderem Wschodzącego Słońca. Wraz ze spadkiem cen za ten produkt, większość obywateli Japonii zajadała się tym przysmakiem. Co więcej, w sondażach dotyczących największych wynalazków XX wieku, przysmak ten znalazł się w ścisłej czołówce. Utworzono nawet poświęcone mu muzeum w Osace i Jokohamie. W latach 70. produkt wszedł na rynek europejski, ale do Polski trafił za sprawą Wietnamczyka. Co do samego Ando, warto zaznaczyć, że dożył sędziwego wieku i zmarł mając 96 lat. Do samego końca cieszył się dobrym zdrowiem, co zawdzięczać miał grze w golfa i spożywaniu swojego wynalazku.

/ 5Co w niej siedzi?

Obraz
© Wikimedia Commons CC0

Skład propozycji od poszczególnych producentów różni się, ale produkcja we wszystkich przypadkach wygląda podobnie. Główny składnik, czyli makaron, składa się z mąki pszennej, soli i wody, ale niestety zawiera też sporo fosforanów, sodu i węglanu potasu. Odpowiednio przygotowany smaży się w głębokim tłuszczu, a następnie suszy. Te procesy sprawiają, że produkt staje się ciężkostrawny - żołądek trawi go 2-3 razy dłużej od normalnego makaronu. Należy też wspomnieć o zawartości małych torebek, które znajdziemy w zupkach chińskich - susz smakowy, mieszankę przypraw ze sporą ilością soli i charakterystyczny tłuszcz - które mają za zadanie podkręcić smak i barwę dania. Wszystko za sprawą sporych ilości barwników, konserwantów i glutaminianu sodu. Taka lista składników sprawia, że produkty te nie
powinny być stałym elementem codziennego menu. Od czasu do czasu, tak jak w przypadku innych mniej wartościowych propozycji, można pokusić się na degustację.

/ 5Sałatkowa propozycja

Obraz
© Shutterstock.com

Zupka chińska, bo tak nazywane jest w Polsce ekspresowe danie z zalewanego wrzątkiem, zazwyczaj przygotowana jest zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ale porzucając dodatki z torebeczek i wykorzystując sam makaron można przygotować oryginalną i prostą sałatkę. Napęczniały makaron wystarczy odcedzić i połączyć z pokrojonym zielonym ogórkiem, pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, startym serem żółtym, odrobiną soli ziołowej, szczyptą curry i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Po 15 minutach smaki "przegryzą się" i danie można podawać.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości