Wpływ grzybów jadalnych na zdrowie
- Według powszechnej opinii, grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Czy faktycznie nie znajdziemy w nich nic cennego - witamin, mikroelementów, składników odżywczych?
- Mnie też kiedyś uczono, że poza aromatem i smakiem, grzyby nie mają dla człowieka żadnych wartości. Ale że jestem typem dociekliwym, szukającym wiedzy z różnych źródeł, zaczęłam interesować się szerzej tym tematem. Rzeczywiście dawniej grzyby ceniono głównie ze względu na walory smakowe. Świadomość, iż mają też właściwości prozdrowotne i zawierają sporo substancji bioaktywnych, jest stosunkowo nowa. Publikacje naukowe poruszające tematykę wartości odżywczych grzybów, mają raptem 20 lat. Wynika, z nich, że grzyby mają udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie ludzi. W wielu ośrodkach naukowych prowadzono badania dotyczące właściwości prozdrowotnych zarówno uprawnych, jak i dzikich gatunków grzybów. Opisano szczegółowo ich działanie przeciwnowotworowe, immunostymulujące, przeciwoksydacyjne, ochronne dla serca i naczyń, obniżające poziom cholesterolu we krwi, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe oraz ochraniające wątrobę.