Grzyby – grzybobranie 2019 trwa pełną parą. Podajemy sprawdzone przepisy na dania z grzybów
Grzyby. W Polsce grzybobranie nadal trwa pełną parą. Zapoznaj się z naszymi propozycjami przepisów na dania z grzybów. Prawdziwki, maślaki, kozaki, podgrzybki. Podpowiadamy, jak przyrządzić skarby lasu.
Grzyby – sprawdzone przepisy
Sezon grzybowy 2019 nadal trwa. Polacy chętnie wybierają się na grzybobranie, a następnie publikują swoje zbiory w sieci. Prognozy pogody również są bardzo optymistyczne dla grzybiarzy. Ciepłe noce i deszcze stwarzają doskonałe warunki do ich wzrostu, choć upalne lat wcale nie zapowiadało takiego wysypu. Jeżeli zastanawiasz się jak spożytkować swoje zbiory, zapoznaj się z naszymi przepisami na dania z grzybów.
Przepis na penne z dynią i prawdziwkami
Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobną kostkę, którą następnie przysmażamy na oliwie, aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, a nasze grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dorzucamy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany makaron. Danie serwujemy z tartym parmezanem.
Przepis na mace borowiackie
Składniki:
- 1 kg pszennej mąki
- 400 ml mleka
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 100 g drożdży
- 50 g suszonych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- tymianek
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: W misce kruszymy drożdże, które następnie zalewamy je ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru. Następnie odstawiamy je na kilka minut, aż zaczną "pracować". Gotujemy masło, cukier i mleko. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. W dalszej kolejność łączymy z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Formujemy z nich kwadraty. W środku przygotowujemy wgłębienie, do którego nakładamy farsz. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Grzyby gotujemy ok. 20 minut, do momentu, aż będą miękkie. Po wystudzeniu obu składników mielimy je przez maszynkę. Dodajemy tymianek, natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis na pasztet z grzybów leśnych
Składniki:
- 2 kg grzybów leśnych (u nas prawdziwki i kozaki)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
- 2 jajka
- ok. 4 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obraną cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą – zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości (ok. 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.
Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 60 minut. W tym czasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów – ponownie wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut.
Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis na marynowane grzyby
Składniki:
- oczyszczone borowiki
- 3 duże cebule.
- Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- kilkanaście kulek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- 1 łyżka gorczycy
- 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Zaczynamy od zalewy. Najpierw gotujemy wodę, sól, cukier, ziele angielskie, gorczycę oraz liść laurowy. Następnie dodajemy pokrojoną w paski cebulę i gotujemy przez około 3 minuty. Na końcu dolewamy ocet, a po chwili zdejmujemy zalewę z ognia. Grzyby należy wrzucić do wrzącej wody i gotować przez następne 15 min. Na końcu, odcedzamy je, studzimy i wkładami do słoiczków (do ¾ wysokości). Dodajemy zalewę i ostrożnie mieszamy, aż nasze grzyby będą całkowicie zakryte. Na końcu zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut.
Zobacz także: Borowik ceglastopory. Jak go przyrządzić, aby nie zaszkodził?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl