Trwa ładowanie...

Grzyby – grzybobranie 2019 trwa pełną parą. Podajemy sprawdzone przepisy na dania z grzybów

Grzyby. W Polsce grzybobranie nadal trwa pełną parą. Zapoznaj się z naszymi propozycjami przepisów na dania z grzybów. Prawdziwki, maślaki, kozaki, podgrzybki. Podpowiadamy, jak przyrządzić skarby lasu.

Grzyby – grzybobranie 2019 trwa pełną parą. Podajemy sprawdzone przepisy na dania z grzybówŹródło: Fotolia, fot: Ivan Kmit
d3mxn0s
d3mxn0s

Grzyby – sprawdzone przepisy

Sezon grzybowy 2019 nadal trwa. Polacy chętnie wybierają się na grzybobranie, a następnie publikują swoje zbiory w sieci. Prognozy pogody również są bardzo optymistyczne dla grzybiarzy. Ciepłe noce i deszcze stwarzają doskonałe warunki do ich wzrostu, choć upalne lat wcale nie zapowiadało takiego wysypu. Jeżeli zastanawiasz się jak spożytkować swoje zbiory, zapoznaj się z naszymi przepisami na dania z grzybów.

Grzybobranie 2019 – przepisy na dania z grzybów

Przepis na penne z dynią i prawdziwkami

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 200 g dyni hokkaido
  • 200 g prawdziwków
  • świeża szałwia
  • oliwa z oliwek
  • mała cebula
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 30 g tartego parmezanu

Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobną kostkę, którą następnie przysmażamy na oliwie, aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, a nasze grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dorzucamy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany makaron. Danie serwujemy z tartym parmezanem.

Przepis na mace borowiackie

Składniki:

  • 1 kg pszennej mąki
  • 400 ml mleka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Ciasto: W misce kruszymy drożdże, które następnie zalewamy je ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru. Następnie odstawiamy je na kilka minut, aż zaczną "pracować". Gotujemy masło, cukier i mleko. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. W dalszej kolejność łączymy z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Formujemy z nich kwadraty. W środku przygotowujemy wgłębienie, do którego nakładamy farsz. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

d3mxn0s

Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Grzyby gotujemy ok. 20 minut, do momentu, aż będą miękkie. Po wystudzeniu obu składników mielimy je przez maszynkę. Dodajemy tymianek, natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na pasztet z grzybów leśnych

Składniki:

  • 2 kg grzybów leśnych (u nas prawdziwki i kozaki)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obraną cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą – zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości (ok. 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.

d3mxn0s

Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 60 minut. W tym czasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów – ponownie wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut.

Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na marynowane grzyby

Składniki:

  • oczyszczone borowiki
  • 3 duże cebule.
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 szklanka octu

Przygotowanie:
Zaczynamy od zalewy. Najpierw gotujemy wodę, sól, cukier, ziele angielskie, gorczycę oraz liść laurowy. Następnie dodajemy pokrojoną w paski cebulę i gotujemy przez około 3 minuty. Na końcu dolewamy ocet, a po chwili zdejmujemy zalewę z ognia. Grzyby należy wrzucić do wrzącej wody i gotować przez następne 15 min. Na końcu, odcedzamy je, studzimy i wkładami do słoiczków (do ¾ wysokości). Dodajemy zalewę i ostrożnie mieszamy, aż nasze grzyby będą całkowicie zakryte. Na końcu zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut.

d3mxn0s

Zobacz także: Borowik ceglastopory. Jak go przyrządzić, aby nie zaszkodził?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3mxn0s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mxn0s
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj