Przygotowanie placka
W tym czasie przygotować farsz: grzyby suszone zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, by zmiękły. Odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni roztopić masło, wsypać dymkę i smażyć około 5 minut, mieszając. Cebulka ma zmięknąć, ale się nie przypalić! Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, rozmaryn i tymianek, mieszać. Po minucie zwiększyć ogień i dodać świeże oraz suszone (namoczone) grzyby. Dodać szczyptę soli. Całość smażyć ok 10 minut, grzyby powinny zmięknąć, a ich sok powinien całkowicie odparować. Farsz wyłożyć na talerz, do ostygnięcia.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, uformować krążek o średnicy około 30 cm. Ułożyć ciasto na blasze do pieczenia (można rozłożyć papier do pieczenia, nie natłuszczać!). W misce pokruszyć ser pleśniowy, dodać do niego ostudzone grzyby, dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście, pozostawiając kilka centymetrów wolnych od farszu.