Potrzebne będą:
Ciasto: 200 g mąki pszennej, szczypta soli, 125 g zimnego masła, 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 60 ml zimnej wody.
Farsz: 250 świeżych grzybów leśnych, przebranych i starannie oczyszczonych, 250 g młodych pieczarek, 7 g suszonych grzybów (dowolny rodzaj), 155 g sera pleśniowego, 2 łyżki masła, 1 szklanka wrzątku, 1 ząbek czosnku, 60 g posiekanej dymki, pół łyżeczki świeżego rozmarynu, pół łyżeczki świeżego tymianku.
W misce wymieszać mąkę z solą, w zagłębienie włożyć zimne masło, siekać nożem, aż mieszanina będzie miała konsystencję kaszy. W małej miseczce wymieszać śmietanę, sok z cytryny i zimną wodę, połowę tej mieszaniny wlać do mąki zmieszanej z masłem, wyrabiać palcami, aż składniki się połączą. Dodać resztę płynnej mieszanki, wyrabiać dalej, niezbyt długo. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.