Grzybowy placek na pożegnanie lata
Jak zatrzymać na dłużej wspomnienie letnich wycieczek na łono natury? Oto przepis, który wywoła najmilsze wakacyjne skojarzenia. Wystarczy porcja kurek albo borowików, trochę pieczarek, odrobina suszonych grzybów i pleśniowy ser, by wyczarować ten aromatyczny placek. Najpyszniejszy z lekką sałatką i chłodnym prosecco. Czego chcieć więcej na finał wakacji?
Grzyby zapiekane w cieście
Jak zatrzymać na dłużej wspomnienie letnich wycieczek na łono natury? Oto przepis, który wywoła najmilsze wakacyjne skojarzenia. Wystarczy porcja kurek albo borowików, trochę pieczarek, odrobina suszonych grzybów i pleśniowy ser, by wyczarować ten aromatyczny placek. Najpyszniejszy z lekką sałatką i chłodnym prosecco. Czego chcieć więcej na finał wakacji?
Przepis poleca Ewa Rogala.
Potrzebne będą:
Ciasto: 200 g mąki pszennej, szczypta soli, 125 g zimnego masła, 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 60 ml zimnej wody.
Farsz: 250 świeżych grzybów leśnych, przebranych i starannie oczyszczonych, 250 g młodych pieczarek, 7 g suszonych grzybów (dowolny rodzaj), 155 g sera pleśniowego, 2 łyżki masła, 1 szklanka wrzątku, 1 ząbek czosnku, 60 g posiekanej dymki, pół łyżeczki świeżego rozmarynu, pół łyżeczki świeżego tymianku.
W misce wymieszać mąkę z solą, w zagłębienie włożyć zimne masło, siekać nożem, aż mieszanina będzie miała konsystencję kaszy. W małej miseczce wymieszać śmietanę, sok z cytryny i zimną wodę, połowę tej mieszaniny wlać do mąki zmieszanej z masłem, wyrabiać palcami, aż składniki się połączą. Dodać resztę płynnej mieszanki, wyrabiać dalej, niezbyt długo. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Przygotowanie placka
W tym czasie przygotować farsz: grzyby suszone zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, by zmiękły. Odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni roztopić masło, wsypać dymkę i smażyć około 5 minut, mieszając. Cebulka ma zmięknąć, ale się nie przypalić! Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, rozmaryn i tymianek, mieszać. Po minucie zwiększyć ogień i dodać świeże oraz suszone (namoczone) grzyby. Dodać szczyptę soli. Całość smażyć ok 10 minut, grzyby powinny zmięknąć, a ich sok powinien całkowicie odparować. Farsz wyłożyć na talerz, do ostygnięcia.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, uformować krążek o średnicy około 30 cm. Ułożyć ciasto na blasze do pieczenia (można rozłożyć papier do pieczenia, nie natłuszczać!). W misce pokruszyć ser pleśniowy, dodać do niego ostudzone grzyby, dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście, pozostawiając kilka centymetrów wolnych od farszu.
Pieczenie placka
Zagiąć brzegi ciasta do środka, "otulając" grzybowo-serowe nadzienie. Brzegi ciasta można posmarować rozbełtanym jajkiem, upieką się na złoty kolor.