Mandarynki
Młodsze siostry pomarańczy - mandarynki - są jednymi z mniejszych i słodkich cytrusów. Łatwiej się je obiera i dzieli na cząstki. Kojarzą się nam z okresem zimowym - moment ich zbioru przypada na miesiące październik - luty. Warto zapamiętać, że nieświeży miąższ mandarynek jest suchy, a skórka pomarszczona. Warto pamiętać, że to w białej błonie owoców, którą przeważnie odbieramy, znajduje się najwięcej witaminy P. potrzebna jest ona do wchłaniania witaminy C.
Czy wiecie, że najlepszą odmianą mandarynki jest klementynka? To właśnie one na początku grudnia są najbardziej soczyste i tym samym słodkie. Dojrzewają one w Hiszpanii i w Maroku. Owoce zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, które pomagają pozbyć się toksyn z organizmu. Mandarynki są także zasadotwórcze - pomagają złagodzić zakwaszenie organizmu - zalecane są dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych, pomagają również na zaparcia.