Nie przegap sezonu
Choć sezon na zielony groszek rozpocznie się za 3-4 tygodnie, już teraz możemy go kupić w supermarketach. Przed przystąpieniem do obróbki świeżego groszku, powinniśmy dokładnie go umyć i obciąć końcówki strączków. W takiej postaci nie może już długo pozostać, dlatego, jeżeli nie chcesz przyrządzić go od razu, włóż groszek do zimnej wody, ale nie na długo – najlepiej wykorzystać go jeszcze tego samego dnia. Aby odpowiednio ugotować groszek cukrowy, należy całe strąki wrzucić do wrzątku, który solimy dopiero, gdy groszek będzie prawie gotowy. Chcąc zachować ładny, jasnozielony kolor strączków, do gotującej wody dodaj odrobinę kwasku cytrynowego lub octu. Groszek cukrowy najlepiej wykorzystać do sałatek i kremowych zup. Jest on także odmianą grochu, która najlepiej nadaje się do mrożenia. Mrożąc go, przedłużysz jego świeżość nawet o kilka miesięcy.