Strączki pełne zdrowia
Groszek cukrowy jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest słodki i idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek czy zup.
Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła wyściółki pergaminowej wewnątrz strączków, dlatego możemy jeść go na surowo. Dzięki słodkim i soczystym nasionom może stanowić samodzielną przekąskę. Jednak cukrzycy nie powinni jeść go w nadmiarze, gdyż za słodki smak groszku cukrowego odpowiada zawarta w nim spora dawka cukrów. Ziarenka to skrarbnica witamin - C, K i E oraz tych z grupy B, a także składników mineralnych (fosfor, wapń i żelazo).
Nie przegap sezonu
Choć sezon na zielony groszek rozpocznie się za 3-4 tygodnie, już teraz możemy go kupić w supermarketach. Przed przystąpieniem do obróbki świeżego groszku, powinniśmy dokładnie go umyć i obciąć końcówki strączków. W takiej postaci nie może już długo pozostać, dlatego, jeżeli nie chcesz przyrządzić go od razu, włóż groszek do zimnej wody, ale nie na długo – najlepiej wykorzystać go jeszcze tego samego dnia. Aby odpowiednio ugotować groszek cukrowy, należy całe strąki wrzucić do wrzątku, który solimy dopiero, gdy groszek będzie prawie gotowy. Chcąc zachować ładny, jasnozielony kolor strączków, do gotującej wody dodaj odrobinę kwasku cytrynowego lub octu. Groszek cukrowy najlepiej wykorzystać do sałatek i kremowych zup. Jest on także odmianą grochu, która najlepiej nadaje się do mrożenia. Mrożąc go, przedłużysz jego świeżość nawet o kilka miesięcy.
Kremowa zupa z zielonego groszku
Składniki: 350 g młodych strączków groszku cukrowego, cebula cukrowa, 1 łyżka masła, 1 l bulionu warzywnego, 4 łyżki jogurtu greckiego, szczypiorek, 100 g twarogu półtłustego, sól, pieprz.
Przygotowanie: po umyciu, osuszeniu i odcięciu końcówek strączków, drobno posiekaj cebulę i duś na maśle, dopóki się nie zeszkli. Następnie zalej ją bulionem i dodaj groszek cukrowy. Gotuj, aż strączki nie będą miękkie (ok. 20 minut). Całość przetrzyj przez sito lub zmiksuj przy użyciu blendera. Dodaj jogurt naturalny i nadal gotuj, ale nie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Twaróg pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj i posyp nimi zupę.
Zielona pasta do pieczywa
Składniki: 2 szklanki zielonego groszku, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy czosnkowej, 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przełóż go do miski, dodaj czosnek, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Zblenuj (masa nie musi być idealnie gładka). Dodaj parmezan i wymieszaj łyżką. Podawaj z grzankami lub jako dodatek do makaronu albo grillowanych mięs.
Ekspresowy makaron z zielonym groszkiem
Składniki: 250 g makaronu świderki, 500 g piersi z kurczaka, 1 szklanka zielonego groszku, 120 g tartego żółtego sera, 3 łyżki oleju, 4 łyżki śmietany, 1 szklanka bulionu, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie: makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i podsmaż na oleju. Na patelnię wlej bulion, zagotuj. W misce wymieszaj śmietanę, mąkę, sól, pieprz. Mieszaninę przelej do kurczaka. Dodaj połowę startego sera, zielony groszek i gotuj 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj makaron i resztę sera. Wymieszaj.