Grillowanie ryb w praktyce
Aby ryba z grilla nabrała dodatkowego aromatu i smaku, przed grillowaniem można ją zamarynować w wybranej przez siebie marynacie. Dzięki temu ryba nie wyschnie, a mięso będzie soczyste i jędrne. Delikatne mięso ryb potrzebuje zaledwie ok. 30 minut, aby wystarczająco przesiąknąć marynatą. Ryby umieszczone wcześniej w marynacie zachowują swoją świeżość oraz przydatność do spożycia nawet przez 4 dni. Trzeba pamiętać, aby nigdy nie grillować zamrożonych ryb (podobnie jak mięs). Bezpośrednio na ruszcie można umieścić dzwonki dużych ryb, ewentualnie owinięte w aluminiową folię. Mniejsze kawałki lub filety najlepiej grillować na aluminiowych tackach. Dodatkowo do grillowania filetów można użyć specjalnych uchwytów - zwanych również koszyczkami czy sitkami. Całe ryby i dzwonki grilluje się nad gorącym żarem ok. 10 minut na każde 2,5-3 cm grubości ryby. Podczas grillowania należy smarować rybę glazura, marynatą lub oliwą. Filety grillujemy 2-3 minuty na każdej stronie.