Marynata, czyli klucz do kulinarnego sukcesu

Każdy szef kuchni, którego popisy możemy podziwiać dzięki dziesiątkom telewizyjnych programów kulinarnych, podkreśla jak duże znaczenie dla dania ma odpowiednia marynata. Nierzadko w przepisach możemy też znaleźć informacje, że dla uzyskania najlepszego efektu, dany produkt - np. mięso, należy marynować nawet kilkanaście godzin. Jak działa marynata? Co powinniśmy marynować i w czym, by nasz kuchnia stała się spektakularna? Sprawdźmy to!

Marynata, czyli klucz do kulinarnego sukcesu
Źródło zdjęć: © 123RF

Każdy szef kuchni, którego popisy możemy podziwiać dzięki dziesiątkom telewizyjnych programów kulinarnych, podkreśla jak duże znaczenie dla dania ma odpowiednia marynata. Nierzadko w przepisach możemy też znaleźć informacje, że dla uzyskania najlepszego efektu, dany produkt - np. mięso, należy marynować nawet kilkanaście godzin. Jak działa marynata? Co powinniśmy marynować i w czym, by nasza kuchnia stała się spektakularna? Sprawdźmy to!

Zacznijmy od tego czym jest marynowanie i czemu służy.
- Marynowanie to etap obróbki wstępnej potraw. W przypadku mięsa przyspiesza jego dojrzewanie, zmiękcza, sprawia, że kruszeje i dodaje smaku. Jest to możliwe dzięki użyciu składników marynaty o odczynie kwaśnym np. soku z cytryny lub octu - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka Agata Lewandowska z poradni Dietosfera.

W polskiej kuchni stosowanie kwaśnej zalewy stosowane jest na dwa sposoby. Na kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin w marynacie umieszczamy składniki, które chcemy wykorzystać do przygotowania posiłku. Na znacznie dłużej i do zupełnie innej zalewy pod względem składu, trafiają do marynaty np. grzybki czy ogórki, które w słoikach mają spędzić cale miesiące.
- Marynowanie w tym znaczeniu, to forma konserwacji żywności. Ocet znacząco przedłuża czas przechowywania produktów i zabezpiecza je przed drobnoustrojami - wyjaśnia dietetyczka. - Cele marynowania krótkotrwałego są inne. Przede wszystkim robimy to dla smaku i aromatu, czyli poprawy właściwości organoleptycznych gotowej poprawy. Tu bardzo duże znaczenie mają przyprawy, których użyjemy do marynowania. Po drugie, w ten sposób zmiękczamy dany produkt, poprawiamy jego strukturę i konsystencję np. zmiękczanie i kruszenie mięsa, w czym największą rolę odgrywają dodatki kwaśne - sok z cytryny, octy - dodaje Agata Lewandowska. - Swoje zastosowanie mają też inne dodatki, jak miód, jogurty czy sosy owocowe. Zwiększają one soczystość dania i nadają mu delikatności.

Marynowaniu możemy poddać bardzo wiele produktów spożywczych. Zazwyczaj jednak ten sposób obróbki stosujemy w przypadku mięs, ryb i owoców morza. Warto poeksperymentować i zamarynować także warzywa i owoce. Taki zabieg przed pieczeniem czy grillowaniem zwiększa ich atrakcyjność smakową, a więc sprawia, że chętniej po nie sięgamy. To szczególnie ważne dla osób, które są na diecie. W końcu im więcej zjemy warzyw, tym mniej miejsca zostanie dla bardziej kalorycznych produktów.
- Generalnie marynaty, czyli zioła, przyprawy i aromatyczne dodatki, sprzyjają utrzymaniu diety. Dzięki takiej obróbce jedzenie jest smaczniejsze i bardziej urozmaicone, co sprawia, że rzadziej pojawiają się zachcianki żywieniowe.

Należy też pamiętać, że składniki zalewy - zioła, przyprawy, sok z cytryny... - to produkty, które mają bardzo wiele cennych właściwości i choćby z tego powodu warto włączyć je do jadłospisu.
- Oczywiście, jeśli 0,5 kg mięsa zamarynujemy w zalewie z dodatkiem łyżki siekanej pietruszki, to jej udział w całym daniu będzie marginalny. Nie zmienia to jednak faktu, że wiele przypraw np. kurkuma, mielona papryka, korzenne przyprawy, a także rozmaryn, oregano, tymianek oraz cebula, czosnek czy wspomniana pietruszka, wykazują cenne właściwości prozdrowotne, dlatego warto ich używać. Pamiętajmy, że oprócz tego, iż samodzielnie są one cennymi produktami spożywczymi, dzięki właściwościom antyutleniającym mogą też zmniejszać ryzyko powstawania szkodliwych substancji podczas obróbki np. pieczenia, smażenia czy grillowania mięsa. Pod tym względem najsilniejsze działanie mają rozmaryn i oregano.

Warto więc poświęcić kilka minut na przygotowanie marynaty. Dzięki niej nasza kuchnia będzie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim smaczniejsza i bardziej aromatyczna! AD/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów