Grillowanie ryb - praktyczne wskazówki
Nie tylko mięso i warzywa
Oprócz gotowania i pieczenia, grillowanie to najzdrowszy sposób na przyrządzenie potraw. Nic więc dziwnego, że wraz nadejściem wiosny i i lata nasze ogródki spowite są gęstym dymem. A zapach roznosi się na całą okolicę. Oprócz kawałków mięs i kiełbasy na ruszt wrzucamy coraz częściej ryby - głównie łososia, pstrąga i dorsza. Należą one bowiem do ryb wysokotłuszczowych, czyli paradoksalnie najbardziej zdrowych. To właśnie w tłuszczu rozpuszcza się najwięcej substancji, które także decydują o smaku i zapachu potrawy. Najsmaczniej, ale też najefektowniej prezentują się świeże ryby grillowane w całości. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak grillować te produkty.
Oprócz gotowania i pieczenia, grillowanie to najzdrowszy sposób na przyrządzenie potraw. Nic więc dziwnego, że wraz nadejściem wiosny i i lata nasze ogródki spowite są gęstym dymem, a zapach roznosi się na całą okolicę. Oprócz kawałków mięs i kiełbasy na ruszt wrzucamy coraz częściej ryby - głównie łososia, pstrąga i dorsza. Należą one bowiem do ryb wysokotłuszczowych, czyli paradoksalnie najbardziej zdrowych. To właśnie w tłuszczu rozpuszcza się najwięcej substancji, które także decydują o smaku i zapachu potrawy. Najsmaczniej, ale też najefektowniej prezentują się świeże ryby grillowane w całości. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak grillować te produkty.