Rodzaje urządzeń
W sklepach znajdziemy szeroki wybór grilli elektrycznych. Można je podzielić na trzy grupy:
- Z rusztem – nad grzałką znajduje się metalowy ruszt. Powierzchnia grillowa jest duża. Można przygotować kilka potraw jednocześnie, jednak tłuszcz kapie bezpośrednio na grzałkę, co znacząco utrudnia czyszczenie urządzenia.
- Z płytą – zamiast rusztu mamy teflonową płytę (gładką lub z charakterystycznymi pionowymi wypustkami). Tłuszcz ścieka do specjalnego pojemnika. Dzięki swojej konstrukcji, grill zapewnia dużą powierzchnię do przygotowania potraw. Łatwo go również utrzymać w czystości.
- Raclette - urządzenie wielofunkcyjne w kształcie koła. U góry znajduje się grill w formie okrągłej płyty, na której można przyrządzać potrawy, natomiast tuż pod nią znajdują się minipatelnie. Służą one do roztopienia sera czy usmażenia jajek sadzonych. Tłuszcz nie jest nigdzie odprowadzany – gromadzi się w specjalnych rynienkach.