Z korzyścią dla zdrowia
Grill elektryczny to najprostszy i najszybszy sposób na grillowanie. Oszczędzamy czas – urządzenie jest odpowiednio nagrzane już minutę po włączeniu. Unikamy więc rozpalania i bałaganu – nie trzeba wysypywać popiołu ani szorować rusztu. Wystarczy przetrzeć mokrą gąbką płytę, a potem osuszyć ją papierowym ręcznikiem. Minimalizujemy także ryzyko oparzenia się. Nie zapominajmy także o ważnych aspektach zdrowotnych. Grillowanie na urządzeniu elektrycznym znacznie redukuje zawartość rakotwórczych związków w mięsie. Zdecydowana większość z nich znajduje się bowiem w dymie. Poza tym, podczas używania tradycyjnego grilla, kapiący z mięsa tłuszcz spada na gorący węgiel. Powstają wówczas wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które także są związkami rakotwórczymi.Na grillu elektrycznym istnieje również możliwość regulacji temperatury.