Grillowanie bez dymu. Zalety grilla elektrycznego

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Co warto wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Grillowanie bez dymu i ognia? Tak, to możliwe. Mimo że mistrzowie grilla mogą się w tej chwili złapać za głowę, zapewniamy, że potrawy z grilla elektrycznego mogą być równie smaczne jak te, przygotowywane w tradycyjny sposób.

Grill elektryczny ma same zalety. Przede wszystkim nie potrzebujemy węgla ani gazu. Na pewno znasz takie sytuacje – niedzielny wieczór, postanawiasz zorganizować spontanicznego grilla na działce lub w ogrodzie i okazuje się, że nie masz ani grama węgla. Albo w połowie grillowania skończył się gaz w butli i trzeba było jeść wpół surową kiełbasę. W przypadku grilla elektrycznego takie sytuacje nam nie grożą. Poza tym nie jesteśmy uzależnieni od pogody, ponieważ grillować można nawet we własnej kuchni. Jest to szczególnie istotne wtedy, gdy mieszkamy w bloku.
Zobacz wideo: Jak przygotować kiełbasę na grilla

/ 5Grillowanie bez mandatu

Obraz
© 123RF.COM

Grill na balkonie lub na trawniku przed klatką, owszem jest możliwy, ale wówczas narażamy się sąsiadom, którzy niekoniecznie muszą podzielać nasz entuzjazm. Możemy się również spodziewać, że unoszący się nad osiedlem zapach pieczonych kiełbasek przyciągnie straż miejską. W przypadku grilla elektrycznego możemy dość bezpiecznie grillować na tarasie czy balkonie – również późną jesienią, a nawet zimą!

/ 5Z korzyścią dla zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Grill elektryczny to najprostszy i najszybszy sposób na grillowanie. Oszczędzamy czas – urządzenie jest odpowiednio nagrzane już minutę po włączeniu. Unikamy więc rozpalania i bałaganu – nie trzeba wysypywać popiołu ani szorować rusztu. Wystarczy przetrzeć mokrą gąbką płytę, a potem osuszyć ją papierowym ręcznikiem. Minimalizujemy także ryzyko oparzenia się. Nie zapominajmy także o ważnych aspektach zdrowotnych. Grillowanie na urządzeniu elektrycznym znacznie redukuje zawartość rakotwórczych związków w mięsie. Zdecydowana większość z nich znajduje się bowiem w dymie. Poza tym, podczas używania tradycyjnego grilla, kapiący z mięsa tłuszcz spada na gorący węgiel. Powstają wówczas wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które także są związkami rakotwórczymi.Na grillu elektrycznym istnieje również możliwość regulacji temperatury.

/ 5Rodzaje urządzeń

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach znajdziemy szeroki wybór grilli elektrycznych. Można je podzielić na trzy grupy:

  • Z rusztem – nad grzałką znajduje się metalowy ruszt. Powierzchnia grillowa jest duża. Można przygotować kilka potraw jednocześnie, jednak tłuszcz kapie bezpośrednio na grzałkę, co znacząco utrudnia czyszczenie urządzenia.
  • Z płytą – zamiast rusztu mamy teflonową płytę (gładką lub z charakterystycznymi pionowymi wypustkami). Tłuszcz ścieka do specjalnego pojemnika. Dzięki swojej konstrukcji, grill zapewnia dużą powierzchnię do przygotowania potraw. Łatwo go również utrzymać w czystości.
  • Raclette - urządzenie wielofunkcyjne w kształcie koła. U góry znajduje się grill w formie okrągłej płyty, na której można przyrządzać potrawy, natomiast tuż pod nią znajdują się minipatelnie. Służą one do roztopienia sera czy usmażenia jajek sadzonych. Tłuszcz nie jest nigdzie odprowadzany – gromadzi się w specjalnych rynienkach.

/ 5Na co zwrócić uwagę?

Obraz
© 123RF.COM

Decydując się na zakup grilla elektrycznego, musimy wziąć po uwagę moc urządzenia. Im wyższa, tym szybciej nagrzewa się grzałka, a czas przyrządzania mięsa czy warzyw jest krótszy. Możemy wybrać grill otwarty lub zamknięty, który będzie opiekał z obu stron. Warto zwrócić uwagę na włącznik, niektóre modele go nie posiadają, wówczas grill wyłącza się po wyciągnięciu przewodu z sieci. Przydatną funkcją jest również możliwość regulacji temperatury.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem