Grillowanie bez dymu. Zalety grilla elektrycznego

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Co warto wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Grillowanie bez dymu i ognia? Tak, to możliwe. Mimo że mistrzowie grilla mogą się w tej chwili złapać za głowę, zapewniamy, że potrawy z grilla elektrycznego mogą być równie smaczne jak te, przygotowywane w tradycyjny sposób.

Grill elektryczny ma same zalety. Przede wszystkim nie potrzebujemy węgla ani gazu. Na pewno znasz takie sytuacje – niedzielny wieczór, postanawiasz zorganizować spontanicznego grilla na działce lub w ogrodzie i okazuje się, że nie masz ani grama węgla. Albo w połowie grillowania skończył się gaz w butli i trzeba było jeść wpół surową kiełbasę. W przypadku grilla elektrycznego takie sytuacje nam nie grożą. Poza tym nie jesteśmy uzależnieni od pogody, ponieważ grillować można nawet we własnej kuchni. Jest to szczególnie istotne wtedy, gdy mieszkamy w bloku.
Zobacz wideo: Jak przygotować kiełbasę na grilla

/ 5Grillowanie bez mandatu

Obraz
© 123RF.COM

Grill na balkonie lub na trawniku przed klatką, owszem jest możliwy, ale wówczas narażamy się sąsiadom, którzy niekoniecznie muszą podzielać nasz entuzjazm. Możemy się również spodziewać, że unoszący się nad osiedlem zapach pieczonych kiełbasek przyciągnie straż miejską. W przypadku grilla elektrycznego możemy dość bezpiecznie grillować na tarasie czy balkonie – również późną jesienią, a nawet zimą!

/ 5Z korzyścią dla zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Grill elektryczny to najprostszy i najszybszy sposób na grillowanie. Oszczędzamy czas – urządzenie jest odpowiednio nagrzane już minutę po włączeniu. Unikamy więc rozpalania i bałaganu – nie trzeba wysypywać popiołu ani szorować rusztu. Wystarczy przetrzeć mokrą gąbką płytę, a potem osuszyć ją papierowym ręcznikiem. Minimalizujemy także ryzyko oparzenia się. Nie zapominajmy także o ważnych aspektach zdrowotnych. Grillowanie na urządzeniu elektrycznym znacznie redukuje zawartość rakotwórczych związków w mięsie. Zdecydowana większość z nich znajduje się bowiem w dymie. Poza tym, podczas używania tradycyjnego grilla, kapiący z mięsa tłuszcz spada na gorący węgiel. Powstają wówczas wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które także są związkami rakotwórczymi.Na grillu elektrycznym istnieje również możliwość regulacji temperatury.

/ 5Rodzaje urządzeń

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach znajdziemy szeroki wybór grilli elektrycznych. Można je podzielić na trzy grupy:

  • Z rusztem – nad grzałką znajduje się metalowy ruszt. Powierzchnia grillowa jest duża. Można przygotować kilka potraw jednocześnie, jednak tłuszcz kapie bezpośrednio na grzałkę, co znacząco utrudnia czyszczenie urządzenia.
  • Z płytą – zamiast rusztu mamy teflonową płytę (gładką lub z charakterystycznymi pionowymi wypustkami). Tłuszcz ścieka do specjalnego pojemnika. Dzięki swojej konstrukcji, grill zapewnia dużą powierzchnię do przygotowania potraw. Łatwo go również utrzymać w czystości.
  • Raclette - urządzenie wielofunkcyjne w kształcie koła. U góry znajduje się grill w formie okrągłej płyty, na której można przyrządzać potrawy, natomiast tuż pod nią znajdują się minipatelnie. Służą one do roztopienia sera czy usmażenia jajek sadzonych. Tłuszcz nie jest nigdzie odprowadzany – gromadzi się w specjalnych rynienkach.

/ 5Na co zwrócić uwagę?

Obraz
© 123RF.COM

Decydując się na zakup grilla elektrycznego, musimy wziąć po uwagę moc urządzenia. Im wyższa, tym szybciej nagrzewa się grzałka, a czas przyrządzania mięsa czy warzyw jest krótszy. Możemy wybrać grill otwarty lub zamknięty, który będzie opiekał z obu stron. Warto zwrócić uwagę na włącznik, niektóre modele go nie posiadają, wówczas grill wyłącza się po wyciągnięciu przewodu z sieci. Przydatną funkcją jest również możliwość regulacji temperatury.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce