Najczęstsze błędy
- Najczęstszym błędem popełnianym przez Polaków podczas grillowania jest wkładanie zimnego, często nierozmrożonego do końca, mięsa do grilla. Zdecydowanie nie powinniśmy tego robić, ponieważ spali się z zewnątrz, a w środku będzie surowe. Druga rzecz to brak umiejętności poprawnego rozpalenia grilla. Gdy pali się tylko w centralnej części, a jest zimny po bokach, poszczególne kawałki mięsa nie są gotowe w tym samym czasie, częściowo mogą być przypalone lub surowe. Dlatego tak ważne, aby dokładnie rozprowadzić ciepło po całym grillu. Polecam stosowanie naturalnych metod rozpalania. Nie wrzucajmy chemii, bo mimo że wydaje nam się, że nie czuć konkretnego środka (paliwa lub kostki), to ma on wpływ na wartości odżywcze przygotowywanych produktów - mówi mistrz BBQ Maciej Grubman.
- Nie jestem fanem używania aluminiowych tacek, ponieważ to co w niej jest pod wpływem temperatury wchodzi w reakcję z jedzeniem. Należy dobrać odpowiednią temperaturę do tego co grillujemy, aby węgiel dodatkowo się nie dymił. Grillowanie wymaga czasu - dodaje szef kuchni Paweł Kibart.