Sałatka z rukoli, z pomarańczą, orzechami i granatem
To świetny pomysł na starter podczas bardziej uroczystego obiadu albo po prostu smaczna kolacja lub podwieczorek – spróbuj koniecznie!
Składniki: opakowanie rukoli, 60 g orzechów włoskich, owoc granatu, 2 pomarańcze.
Składniki na sos: 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy dijon, 1 i ½ łyżki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyj, osusz i wyłóż na talerz rukolę. Obierz pomarańcze i ostrym nożem wykrój cząstki miąższu spomiędzy białych błonek. Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego ziarenka, a orzechy włoskie lekko upraż na patelni i posiekaj. Wszystkie składniki do sosu wymieszaj w miseczce. Teraz do osuszonej rukoli dodaj cząstki pomarańczy i posyp je nasionami granatu i orzechami włoskimi, a przed podaniem całość skrop sosem winegret. Smacznego!