Granat – bomba witaminowa w twojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Dlaczego warto go jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło długowieczności. Ze względu na to, że granat w ponad połowie składa się z samych ziaren, od zawsze był uznawany za symbol płodności.

Dziś zaliczany jest do superfoods. To tylko kilka ciekawostek na temat granatu. Dowiedz się więcej i poznaj jego dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości.

/ 6Co znajdziemy w granacie?

Obraz
© Shutterstock.com

W owocach granatu znajdziemy przede wszystkim szereg witamin, takich jak: witaminy A, B, C i E oraz substancji mineralnych i odżywczych: magnez, fosfor, wapń, potas, jod i krzem. Dodatkowo granaty zawierają sporo błonnika, białka i kwasu foliowego. Właśnie ze względu na tak pokaźną ilość dobroczynnych dla naszego zdrowia składników owoce granatowca zaliczane są do superfoods. W nasionach granatu odnajdziemy dużą dawkę przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają i niszczą komórki naszego ciała. To właśnie granaty posiadają najwięcej spośród wszystkich owoców substancji antyoksydacyjnych, które usuwają wolne rodniki.

/ 6Właściwości granatów

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki zawartym w owocach granatowca przeciwutleniaczom spowalniają one działania rakotwórcze w płucach, prostacie i przełyku. A czy wiedzieliście, że częste picie soku z granatu pozytywnie wpływa na naszą psychikę? Dlatego ten "życiodajny nektar" polecany jest w szczególności osobom pracującym umysłowo i narażonym na duży stres. Warto także wiedzieć, że zawarte w tych owocach substancje posiadają dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny – to dzięki przeciwutleniaczom granaty są stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. Dodatkowo substancje te pomagają w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Regularne spożywanie owoców granatowca spowalnia procesy starzenia się nie tylko skóry, ale całego organizmu, a nawet spowalnia postęp demencji.

/ 6Granat w kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym o sylwetkę i będących na diecie niskokalorycznej, gdyż w 100 g granatu znajduje się tylko 80 kcal.
Granat jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ jego pestki pięknie prezentują się w różnego rodzaju potrawach, a intensywny smak sprawia, że świetnie współgra on zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi. Często używany jest także w roli dekoracji, gdyż intensywny kolor ziarenek efektownie odznacza się w potrawach. Granat nie należy do najtańszych owoców, ale coraz częściej możesz kupić go w promocji w wielu dyskontach.

/ 6Panna cotta inaczej

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 ml śmietanki 36 proc., 5 łyżek mleka, 250 g serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, laska wanilii, łyżka cukru, owoc granatu, 10 truskawek.
Przygotowanie: Laskę wanilii przekrój ostrym noże wzdłuż i wyskrob ziarenka. Śmietankę wraz z mlekiem, łyżką cukru i ziarenkami wanilii wymieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, dodaj do śmietanki i wszystko zmiksuj. Truskawki przekrój na pół i poukładaj je w silikonowych foremkach (tak jak na zdjęciu), zalej je masą i posyp owocami granatu. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obficie posyp ziarenkami granatu.

/ 6Sałatka z rukoli, z pomarańczą, orzechami i granatem

Obraz
© Shutterstock.com

To świetny pomysł na starter podczas bardziej uroczystego obiadu albo po prostu smaczna kolacja lub podwieczorek – spróbuj koniecznie!

Składniki: opakowanie rukoli, 60 g orzechów włoskich, owoc granatu, 2 pomarańcze.
Składniki na sos: 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy dijon, 1 i ½ łyżki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyj, osusz i wyłóż na talerz rukolę. Obierz pomarańcze i ostrym nożem wykrój cząstki miąższu spomiędzy białych błonek. Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego ziarenka, a orzechy włoskie lekko upraż na patelni i posiekaj. Wszystkie składniki do sosu wymieszaj w miseczce. Teraz do osuszonej rukoli dodaj cząstki pomarańczy i posyp je nasionami granatu i orzechami włoskimi, a przed podaniem całość skrop sosem winegret. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości