Granat – bomba witaminowa w twojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Dlaczego warto go jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło długowieczności. Ze względu na to, że granat w ponad połowie składa się z samych ziaren, od zawsze był uznawany za symbol płodności.

Dziś zaliczany jest do superfoods. To tylko kilka ciekawostek na temat granatu. Dowiedz się więcej i poznaj jego dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości.

/ 6Co znajdziemy w granacie?

Obraz
© Shutterstock.com

W owocach granatu znajdziemy przede wszystkim szereg witamin, takich jak: witaminy A, B, C i E oraz substancji mineralnych i odżywczych: magnez, fosfor, wapń, potas, jod i krzem. Dodatkowo granaty zawierają sporo błonnika, białka i kwasu foliowego. Właśnie ze względu na tak pokaźną ilość dobroczynnych dla naszego zdrowia składników owoce granatowca zaliczane są do superfoods. W nasionach granatu odnajdziemy dużą dawkę przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają i niszczą komórki naszego ciała. To właśnie granaty posiadają najwięcej spośród wszystkich owoców substancji antyoksydacyjnych, które usuwają wolne rodniki.

/ 6Właściwości granatów

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki zawartym w owocach granatowca przeciwutleniaczom spowalniają one działania rakotwórcze w płucach, prostacie i przełyku. A czy wiedzieliście, że częste picie soku z granatu pozytywnie wpływa na naszą psychikę? Dlatego ten "życiodajny nektar" polecany jest w szczególności osobom pracującym umysłowo i narażonym na duży stres. Warto także wiedzieć, że zawarte w tych owocach substancje posiadają dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny – to dzięki przeciwutleniaczom granaty są stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. Dodatkowo substancje te pomagają w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Regularne spożywanie owoców granatowca spowalnia procesy starzenia się nie tylko skóry, ale całego organizmu, a nawet spowalnia postęp demencji.

/ 6Granat w kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym o sylwetkę i będących na diecie niskokalorycznej, gdyż w 100 g granatu znajduje się tylko 80 kcal.
Granat jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ jego pestki pięknie prezentują się w różnego rodzaju potrawach, a intensywny smak sprawia, że świetnie współgra on zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi. Często używany jest także w roli dekoracji, gdyż intensywny kolor ziarenek efektownie odznacza się w potrawach. Granat nie należy do najtańszych owoców, ale coraz częściej możesz kupić go w promocji w wielu dyskontach.

/ 6Panna cotta inaczej

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 ml śmietanki 36 proc., 5 łyżek mleka, 250 g serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, laska wanilii, łyżka cukru, owoc granatu, 10 truskawek.
Przygotowanie: Laskę wanilii przekrój ostrym noże wzdłuż i wyskrob ziarenka. Śmietankę wraz z mlekiem, łyżką cukru i ziarenkami wanilii wymieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, dodaj do śmietanki i wszystko zmiksuj. Truskawki przekrój na pół i poukładaj je w silikonowych foremkach (tak jak na zdjęciu), zalej je masą i posyp owocami granatu. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obficie posyp ziarenkami granatu.

/ 6Sałatka z rukoli, z pomarańczą, orzechami i granatem

Obraz
© Shutterstock.com

To świetny pomysł na starter podczas bardziej uroczystego obiadu albo po prostu smaczna kolacja lub podwieczorek – spróbuj koniecznie!

Składniki: opakowanie rukoli, 60 g orzechów włoskich, owoc granatu, 2 pomarańcze.
Składniki na sos: 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy dijon, 1 i ½ łyżki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyj, osusz i wyłóż na talerz rukolę. Obierz pomarańcze i ostrym nożem wykrój cząstki miąższu spomiędzy białych błonek. Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego ziarenka, a orzechy włoskie lekko upraż na patelni i posiekaj. Wszystkie składniki do sosu wymieszaj w miseczce. Teraz do osuszonej rukoli dodaj cząstki pomarańczy i posyp je nasionami granatu i orzechami włoskimi, a przed podaniem całość skrop sosem winegret. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców