Dlaczego warto go jeść?
Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło długowieczności. Ze względu na to, że granat w ponad połowie składa się z samych ziaren, od zawsze był uznawany za symbol płodności.
Dziś zaliczany jest do superfoods. To tylko kilka ciekawostek na temat granatu. Dowiedz się więcej i poznaj jego dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości.
Co znajdziemy w granacie?
W owocach granatu znajdziemy przede wszystkim szereg witamin, takich jak: witaminy A, B, C i E oraz substancji mineralnych i odżywczych: magnez, fosfor, wapń, potas, jod i krzem. Dodatkowo granaty zawierają sporo błonnika, białka i kwasu foliowego. Właśnie ze względu na tak pokaźną ilość dobroczynnych dla naszego zdrowia składników owoce granatowca zaliczane są do superfoods. W nasionach granatu odnajdziemy dużą dawkę przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają i niszczą komórki naszego ciała. To właśnie granaty posiadają najwięcej spośród wszystkich owoców substancji antyoksydacyjnych, które usuwają wolne rodniki.
Właściwości granatów
Dzięki zawartym w owocach granatowca przeciwutleniaczom spowalniają one działania rakotwórcze w płucach, prostacie i przełyku. A czy wiedzieliście, że częste picie soku z granatu pozytywnie wpływa na naszą psychikę? Dlatego ten "życiodajny nektar" polecany jest w szczególności osobom pracującym umysłowo i narażonym na duży stres. Warto także wiedzieć, że zawarte w tych owocach substancje posiadają dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny – to dzięki przeciwutleniaczom granaty są stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. Dodatkowo substancje te pomagają w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Regularne spożywanie owoców granatowca spowalnia procesy starzenia się nie tylko skóry, ale całego organizmu, a nawet spowalnia postęp demencji.
Granat w kuchni
Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym o sylwetkę i będących na diecie niskokalorycznej, gdyż w 100 g granatu znajduje się tylko 80 kcal.
Granat jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ jego pestki pięknie prezentują się w różnego rodzaju potrawach, a intensywny smak sprawia, że świetnie współgra on zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi. Często używany jest także w roli dekoracji, gdyż intensywny kolor ziarenek efektownie odznacza się w potrawach. Granat nie należy do najtańszych owoców, ale coraz częściej możesz kupić go w promocji w wielu dyskontach.
Panna cotta inaczej
Składniki: 200 ml śmietanki 36 proc., 5 łyżek mleka, 250 g serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, laska wanilii, łyżka cukru, owoc granatu, 10 truskawek.
Przygotowanie: Laskę wanilii przekrój ostrym noże wzdłuż i wyskrob ziarenka. Śmietankę wraz z mlekiem, łyżką cukru i ziarenkami wanilii wymieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, dodaj do śmietanki i wszystko zmiksuj. Truskawki przekrój na pół i poukładaj je w silikonowych foremkach (tak jak na zdjęciu), zalej je masą i posyp owocami granatu. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obficie posyp ziarenkami granatu.
Sałatka z rukoli, z pomarańczą, orzechami i granatem
To świetny pomysł na starter podczas bardziej uroczystego obiadu albo po prostu smaczna kolacja lub podwieczorek – spróbuj koniecznie!
Składniki: opakowanie rukoli, 60 g orzechów włoskich, owoc granatu, 2 pomarańcze.
Składniki na sos: 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy dijon, 1 i ½ łyżki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyj, osusz i wyłóż na talerz rukolę. Obierz pomarańcze i ostrym nożem wykrój cząstki miąższu spomiędzy białych błonek. Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego ziarenka, a orzechy włoskie lekko upraż na patelni i posiekaj. Wszystkie składniki do sosu wymieszaj w miseczce. Teraz do osuszonej rukoli dodaj cząstki pomarańczy i posyp je nasionami granatu i orzechami włoskimi, a przed podaniem całość skrop sosem winegret. Smacznego!