Wyjątkowa przyprawa
Gomasio to w zasadzie mieszanka dwóch przypraw - nasion sezamu właśnie i soli (ze znaczną przewagą tych pierwszych). Takie połączenie sprawia, że gomasio staje się bardzo aromatycznym dodatkiem do dań różnego typu. Pasuje do ryżu, mięs, gotowanych warzyw, pasztetów, kapusty, kasz, ryb. Zastąpi i sól, i pieprz, a także wiele innych przypraw, zwłaszcza gotowych mieszanek (typu vegeta). Można też dodawać ją do sałatek, zapiekanek, kanapek, twarożku.
By uczynić z gomasio jak najzdrowszą przyprawę, zadbajmy o sól najlepszej jakości. Idealnym wyborem będzie sól himalajska, którą uważa się za najzdrowszą sól na świecie. Zawiera aż kilkadziesiąt bardzo cennych dla naszego zdrowia składników. Pomaga wyregulować ciśnienie krwi oraz poziom cukru, zapewnia właściwe pH w komórkach, wzmacnia kości, korzystnie wpływa na układ oddechowy. Można też zdecydować się na sól morską, która nie jest oczyszczona - zawiera m.in. magnez, wapń, żelazo, cynk, sód.