Gołąbki z boćwiny
Nikt nie powiedział, że gołąbki muszą składać się z kapusty, mięsa i ryżu. Jedną z wariacji jest ta z liśćmi boćwiny. Są smaczne i zdrowe, a do tego doskonale nadają się do zawijania. Do przygotowania takich gołąbków potrzebujemy duże, bardzo dokładnie umyte liście boćwiny. Na chwile wrzucamy je do wrzątku, wyjmujemy i wkładamy do miski z zimną wodą. Przygotowujemy nadzienie: gotujemy ryż, ale pozostawiamy go lekko twardym. Studzimy i dodajemy pokruszoną fetę, posiekane suszone pomidory i doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Nadzienie schładzamy w lodówce i nakładamy na liście boćwiny. Zwijamy jak gołąbki, układamy w szerokim naczyniu, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około pół godziny. Takie gołąbki możemy podawać na zimno.