Gołąbki - klasyka w nowoczesnym wydaniu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Takich jeszcze nie jedliście

Obraz
© 123RF

Gołąbki są jednym z najbardziej znanych tradycyjnych polskich dań. Najczęściej nadzienie do nich przygotowuje się z ryżu i mielonego mięsa, a podaje z dodatkiem sosu pomidorowego lub koperkowego. Większość z nas przygotowując to klasyczne danie, pozwala sobie jedynie na jedno szaleństwo - zmianę kapusty włoskiej na białą lub odwrotnie. Tymczasem kapuściane sakiewki dają znacznie więcej możliwości. Warto zatem poeksperymentować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gołąbki z boćwiny

Obraz
© Shutterstock.com

Nikt nie powiedział, że gołąbki muszą składać się z kapusty, mięsa i ryżu. Jedną z wariacji jest ta z liśćmi boćwiny. Są smaczne i zdrowe, a do tego doskonale nadają się do zawijania. Do przygotowania takich gołąbków potrzebujemy duże, bardzo dokładnie umyte liście boćwiny. Na chwile wrzucamy je do wrzątku, wyjmujemy i wkładamy do miski z zimną wodą. Przygotowujemy nadzienie: gotujemy ryż, ale pozostawiamy go lekko twardym. Studzimy i dodajemy pokruszoną fetę, posiekane suszone pomidory i doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Nadzienie schładzamy w lodówce i nakładamy na liście boćwiny. Zwijamy jak gołąbki, układamy w szerokim naczyniu, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około pół godziny. Takie gołąbki możemy podawać na zimno.

/ 6Gołąbki ze szpinaku

Obraz
© Shutterstock.com

Duże liście szpinaku również są znakomitym składnikiem gołąbków w wersji mini. Liście myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Przygotowujemy nadzienie ze startego na grubych oczkach sera owczego (niewędzony oscypek będzie najlepszy), ugotowanej kaszy jaglanej, małych liści szpinaku, posiekanego czosnku, soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny. Nadzienie dokładnie mieszamy i nakładamy bardzo delikatnie na liście szpinaku. Zawijamy bardzo ściśle i wkładamy do garnka, wysmarowanego masłem. Skrapiamy oliwą, dolewamy trochę wody, garnek przykrywamy i gotujemy gołąbki kilkanaście minut.

/ 6Gołąbki zapiekane

Obraz
© Shutterstock.com

Ta wersja tradycyjnego dania jest fantastyczna. Główkę kapusty włoskiej obieramy z liści i zalewamy je lekko osolonym wrzątkiem. Po sparzeniu usuwamy zbyt grube nerwy liściowe. Kapustę nadziewamy ugotowaną kaszą pęczak wymieszaną z mielonym mięsem z piersi indyka, połową szklanki bulionu warzywnego, masła, soli, cukru i pieprzu. Po zawinięciu, gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem zrobionym z soku pomidorowego, śmietany, bulionu drobiowego i przypraw do smaku. Zalewamy sosem gołąbki tak, by ledwo je przykrywał i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Zapiekamy około godziny.

/ 6Gołąbki z orzechami i soczewicą

Obraz
© 123RF

Soczewica może z powodzeniem zastępować w gołąbkach ryż lub kaszę. Najpierw gotujemy ją w dobrym bulionie warzywnym, aż będzie miękkawa, ale nie będzie się rozpadać. Orzechy włoskie siekamy i dodajemy do odcedzonej soczewicy. Dorzucamy posiekaną cebulę i kawałek imbiru, a także przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski i trochę ostrej papryki. Nadzienie schładzamy w lodówce i nakładamy na lekko obgotowane liście kapusty. Po ułożeniu gołąbków w rondlu zalewamy je mlekiem kokosowym, doprawionym solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka.

/ 6Gołąbki z wątróbką

Obraz
© iStock.com

Czerwona kapusta również może być składnikiem gołąbków. Kupując, wybierajmy dość duże główki. Czerwoną kapustę gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, a następnie bardzo delikatnie dzielimy na liście. Wycinamy grube nerwy i, jeśli jest taka potrzeba, wrzucamy pojedyncze liście na kilka minut do wrzątku. Nadzienie przygotowujemy z ugotowanej kaszy jęczmiennej, posiekanej bardzo drobno lub zmielonej wątróbki drobiowej, startych jabłek, sporej ilości suszonego majeranku, soli i pieprzu. Jeśli masa będzie zbyt płynna, możemy dodać płatków owsianych lub bułki tartej. Gołąbki zalewamy sosem, zrobionym z bulionu warzywnego, soku jabłkowego, soli i pieprzu.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne