Gołąbki - klasyka w nowoczesnym wydaniu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Takich jeszcze nie jedliście

Obraz
© 123RF

Gołąbki są jednym z najbardziej znanych tradycyjnych polskich dań. Najczęściej nadzienie do nich przygotowuje się z ryżu i mielonego mięsa, a podaje z dodatkiem sosu pomidorowego lub koperkowego. Większość z nas przygotowując to klasyczne danie, pozwala sobie jedynie na jedno szaleństwo - zmianę kapusty włoskiej na białą lub odwrotnie. Tymczasem kapuściane sakiewki dają znacznie więcej możliwości. Warto zatem poeksperymentować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gołąbki z boćwiny

Obraz
© Shutterstock.com

Nikt nie powiedział, że gołąbki muszą składać się z kapusty, mięsa i ryżu. Jedną z wariacji jest ta z liśćmi boćwiny. Są smaczne i zdrowe, a do tego doskonale nadają się do zawijania. Do przygotowania takich gołąbków potrzebujemy duże, bardzo dokładnie umyte liście boćwiny. Na chwile wrzucamy je do wrzątku, wyjmujemy i wkładamy do miski z zimną wodą. Przygotowujemy nadzienie: gotujemy ryż, ale pozostawiamy go lekko twardym. Studzimy i dodajemy pokruszoną fetę, posiekane suszone pomidory i doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Nadzienie schładzamy w lodówce i nakładamy na liście boćwiny. Zwijamy jak gołąbki, układamy w szerokim naczyniu, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około pół godziny. Takie gołąbki możemy podawać na zimno.

/ 6Gołąbki ze szpinaku

Obraz
© Shutterstock.com

Duże liście szpinaku również są znakomitym składnikiem gołąbków w wersji mini. Liście myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Przygotowujemy nadzienie ze startego na grubych oczkach sera owczego (niewędzony oscypek będzie najlepszy), ugotowanej kaszy jaglanej, małych liści szpinaku, posiekanego czosnku, soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny. Nadzienie dokładnie mieszamy i nakładamy bardzo delikatnie na liście szpinaku. Zawijamy bardzo ściśle i wkładamy do garnka, wysmarowanego masłem. Skrapiamy oliwą, dolewamy trochę wody, garnek przykrywamy i gotujemy gołąbki kilkanaście minut.

/ 6Gołąbki zapiekane

Obraz
© Shutterstock.com

Ta wersja tradycyjnego dania jest fantastyczna. Główkę kapusty włoskiej obieramy z liści i zalewamy je lekko osolonym wrzątkiem. Po sparzeniu usuwamy zbyt grube nerwy liściowe. Kapustę nadziewamy ugotowaną kaszą pęczak wymieszaną z mielonym mięsem z piersi indyka, połową szklanki bulionu warzywnego, masła, soli, cukru i pieprzu. Po zawinięciu, gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem zrobionym z soku pomidorowego, śmietany, bulionu drobiowego i przypraw do smaku. Zalewamy sosem gołąbki tak, by ledwo je przykrywał i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Zapiekamy około godziny.

/ 6Gołąbki z orzechami i soczewicą

Obraz
© 123RF

Soczewica może z powodzeniem zastępować w gołąbkach ryż lub kaszę. Najpierw gotujemy ją w dobrym bulionie warzywnym, aż będzie miękkawa, ale nie będzie się rozpadać. Orzechy włoskie siekamy i dodajemy do odcedzonej soczewicy. Dorzucamy posiekaną cebulę i kawałek imbiru, a także przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski i trochę ostrej papryki. Nadzienie schładzamy w lodówce i nakładamy na lekko obgotowane liście kapusty. Po ułożeniu gołąbków w rondlu zalewamy je mlekiem kokosowym, doprawionym solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka.

/ 6Gołąbki z wątróbką

Obraz
© iStock.com

Czerwona kapusta również może być składnikiem gołąbków. Kupując, wybierajmy dość duże główki. Czerwoną kapustę gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, a następnie bardzo delikatnie dzielimy na liście. Wycinamy grube nerwy i, jeśli jest taka potrzeba, wrzucamy pojedyncze liście na kilka minut do wrzątku. Nadzienie przygotowujemy z ugotowanej kaszy jęczmiennej, posiekanej bardzo drobno lub zmielonej wątróbki drobiowej, startych jabłek, sporej ilości suszonego majeranku, soli i pieprzu. Jeśli masa będzie zbyt płynna, możemy dodać płatków owsianych lub bułki tartej. Gołąbki zalewamy sosem, zrobionym z bulionu warzywnego, soku jabłkowego, soli i pieprzu.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji