Zupa z soczewicy
Soczewica to roślina strączkowa bogata w białko, potas oraz żelazo. W medycynie chińskiej uważana jest za produkt rozgrzewający. Łatwo z niej zrobić zupę, pasztet, ale można stosować ją też jako zamiennik ziemniaków. Doskonale sprawdzi się podana w formie zupy.
Składniki: *1 szklanka soczewicy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 szklanki bulionu, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, oliwa z oliwek.
*Przygotowanie: pokrojoną cebulę, czosnek i kurkumę podsmażyć na złoty kolor. Dodać przepłukaną wcześniej soczewicę. Całość zamieszać i zalać bulionem. Gotować ok. 30 minut, do miękkości soczewicy. Długość gotowania soczewicy zależy od jej rodzaju - czerwona gotuje się najszybciej, brązowa zdecydowanie najdłużej.