Gęste i rozgrzewające zupy na jesień
Czas jesiennej aury może zainspirować do kulinarnych eksperymentów, które nie dość, że są jednogarnkowe - co ma masę plusów to i niosą ze sobą smaki świata.
Sposób na jesienną zupę
Tak jak latem sałatki mają swoje pięć minut, tak jesienią i zimą zupy wracają w wielkim stylu. Kiedy za oknem zimno, przecież nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy, która przy okazji zaspokoi nawet największy głód. Istnieją produkty, które według medycyny chińskiej mają działanie rozgrzewające. Soczewica, czosnek, imbir, kurkuma, chilli to tylko niektóre z nich. Od czego zacząć przygotowanie rozgrzewającej, pożywnej zupy?
Podstawą jest oczywiście bulion. Można go zrobić na bazie mięsa bądź tylko warzyw. Jest dużo lepszą i zdrowszą alternatywą dla kostek rosołowych. Taki wywar można wcześniej przygotować w większej ilości i zamrozić.
Składniki: *3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1/2 selera, 1 cebula, 1 łodyga selera naciowego, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 litra wody, sól, pieprz, liść laurowy, ziela angielskie.
*Przygotowanie: wszystkie warzywa należy umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około godziny. Po tym czasie dodać sól i pieprz. Jak wystygnie przelać bulion do mniejszych pojemników i zamrozić (do 3 miesięcy może być przechowywany w ten sposób).
Zupa z soczewicy
Soczewica to roślina strączkowa bogata w białko, potas oraz żelazo. W medycynie chińskiej uważana jest za produkt rozgrzewający. Łatwo z niej zrobić zupę, pasztet, ale można stosować ją też jako zamiennik ziemniaków. Doskonale sprawdzi się podana w formie zupy.
Składniki: *1 szklanka soczewicy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 szklanki bulionu, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, oliwa z oliwek.
*Przygotowanie: pokrojoną cebulę, czosnek i kurkumę podsmażyć na złoty kolor. Dodać przepłukaną wcześniej soczewicę. Całość zamieszać i zalać bulionem. Gotować ok. 30 minut, do miękkości soczewicy. Długość gotowania soczewicy zależy od jej rodzaju - czerwona gotuje się najszybciej, brązowa zdecydowanie najdłużej.
Zupa dyniowa z imbirem i chili
Imbir sprawia, że potrawy z jego udziałem potrafią rozgrzać nawet w największe mrozy, połączony z chili tworzy duet nie do pokonania. Te dwa składniki są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Z ich pomocą można przygotować rozgrzewającą i jednocześnie sycącą zupę dyniową.
Składniki: 3 plastry dyni, 1 duży pomidor, 2 łyżeczki masła, 2 ząbki czosnku, 1 cm tartego imbiru, kawałek chili, sos sojowy, pieprz, 2 szklanki bulionu.
*Przygotowanie: *dynię obraną i pokrojoną w kostkę przyrumienić na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Gdy dynia będzie gotowa, dodać imbir, czosnek, chili i pomidora. Wszystko razem zamieszać, a po chwili zalać bulionem. Gotować do miękkości. Całość można zmiksować również na zupę krem. Nałożyć na talerz doprawić sosem sojowym i pieprzem.
Zupa z pęczakiem
Zaglądając na rodzime podwórko warto pamiętać o pęczaku, który w zupie sprawdza się fantastycznie. To ziarno, która do niedawna zapomniane, w chwili obecnej przeżywa mały renesans. Pęczak może być w zupie, sałatce, idealny będzie też z gulaszem.
Składniki: 2 marchewki, 1 mały kawałek selera , 2 pietruszki, 1 cebula, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki podgotowanego al dente pęczaku, 3 łyżki masła, sól, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie: warzywa umyć, pokroić i podsmażyć na maśle razem z przyprawami. Podlać bulionem, dodać niedogotowany pęczak. Całość gotować na małym ogniu około 20 minut. Zupę na talerzu posypać świeżą natką.
Gulaszowa
*Składniki: *400 g wołowiny bez kości, 2-3 marchewki, 1 cebula, kawałek selera, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki , kminku, 1 papryka, 2 łyżeczki mielonej papryki, 2 pomidory, 50 g tłuszczu do smażenia, 750 g ziemniaków.
*Przygotowanie: *cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszyć ogień i dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje. Dodać kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalać wszystko taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolać wody. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Podawać z pieczywem.
Autor: Magda Pałkus/MP/WP Kuchnia