Gęste i rozgrzewające zupy na jesień

Czas jesiennej aury może zainspirować do kulinarnych eksperymentów, które nie dość, że są jednogarnkowe - co ma masę plusów to i niosą ze sobą smaki świata.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Sposób na jesienną zupę

Obraz
© 123RF.COM

Tak jak latem sałatki mają swoje pięć minut, tak jesienią i zimą zupy wracają w wielkim stylu. Kiedy za oknem zimno, przecież nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy, która przy okazji zaspokoi nawet największy głód. Istnieją produkty, które według medycyny chińskiej mają działanie rozgrzewające. Soczewica, czosnek, imbir, kurkuma, chilli to tylko niektóre z nich. Od czego zacząć przygotowanie rozgrzewającej, pożywnej zupy?

Podstawą jest oczywiście bulion. Można go zrobić na bazie mięsa bądź tylko warzyw. Jest dużo lepszą i zdrowszą alternatywą dla kostek rosołowych. Taki wywar można wcześniej przygotować w większej ilości i zamrozić.
Składniki: *3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1/2 selera, 1 cebula, 1 łodyga selera naciowego, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 litra wody, sól, pieprz, liść laurowy, ziela angielskie.
*
Przygotowanie:
wszystkie warzywa należy umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około godziny. Po tym czasie dodać sól i pieprz. Jak wystygnie przelać bulion do mniejszych pojemników i zamrozić (do 3 miesięcy może być przechowywany w ten sposób).

/ 5Zupa z soczewicy

Obraz
© 123RF.COM

Soczewica to roślina strączkowa bogata w białko, potas oraz żelazo. W medycynie chińskiej uważana jest za produkt rozgrzewający. Łatwo z niej zrobić zupę, pasztet, ale można stosować ją też jako zamiennik ziemniaków. Doskonale sprawdzi się podana w formie zupy.
Składniki: *1 szklanka soczewicy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 szklanki bulionu, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, oliwa z oliwek.
*
Przygotowanie:
pokrojoną cebulę, czosnek i kurkumę podsmażyć na złoty kolor. Dodać przepłukaną wcześniej soczewicę. Całość zamieszać i zalać bulionem. Gotować ok. 30 minut, do miękkości soczewicy. Długość gotowania soczewicy zależy od jej rodzaju - czerwona gotuje się najszybciej, brązowa zdecydowanie najdłużej.

/ 5Zupa dyniowa z imbirem i chili

Obraz
© 123RF.COM

Imbir sprawia, że potrawy z jego udziałem potrafią rozgrzać nawet w największe mrozy, połączony z chili tworzy duet nie do pokonania. Te dwa składniki są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Z ich pomocą można przygotować rozgrzewającą i jednocześnie sycącą zupę dyniową.

Składniki: 3 plastry dyni, 1 duży pomidor, 2 łyżeczki masła, 2 ząbki czosnku, 1 cm tartego imbiru, kawałek chili, sos sojowy, pieprz, 2 szklanki bulionu.
*Przygotowanie: *dynię obraną i pokrojoną w kostkę przyrumienić na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Gdy dynia będzie gotowa, dodać imbir, czosnek, chili i pomidora. Wszystko razem zamieszać, a po chwili zalać bulionem. Gotować do miękkości. Całość można zmiksować również na zupę krem. Nałożyć na talerz doprawić sosem sojowym i pieprzem.

/ 5Zupa z pęczakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Zaglądając na rodzime podwórko warto pamiętać o pęczaku, który w zupie sprawdza się fantastycznie. To ziarno, która do niedawna zapomniane, w chwili obecnej przeżywa mały renesans. Pęczak może być w zupie, sałatce, idealny będzie też z gulaszem.

Składniki: 2 marchewki, 1 mały kawałek selera , 2 pietruszki, 1 cebula, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki podgotowanego al dente pęczaku, 3 łyżki masła, sól, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie: warzywa umyć, pokroić i podsmażyć na maśle razem z przyprawami. Podlać bulionem, dodać niedogotowany pęczak. Całość gotować na małym ogniu około 20 minut. Zupę na talerzu posypać świeżą natką.

/ 5Gulaszowa

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *400 g wołowiny bez kości, 2-3 marchewki, 1 cebula, kawałek selera, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki , kminku, 1 papryka, 2 łyżeczki mielonej papryki, 2 pomidory, 50 g tłuszczu do smażenia, 750 g ziemniaków.

*Przygotowanie: *cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszyć ogień i dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje. Dodać kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalać wszystko taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolać wody. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Podawać z pieczywem.

Autor: Magda Pałkus/MP/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu