Domowe frytki
Frytki w prosty sposób można przygotować w domu. Powinny być robione z odmian ziemniaków zawierających duże ilości skrobi, dzięki czemu podczas smażenia nie będą nadmiernie wchłaniały tłuszczu. Ilość skrobi w ziemniaku łatwo sprawdzić, krojąc go na pół, a następnie pocierając kilka razy połówki o siebie - jeśli się sklejają to znaczy, że bulwa ma dużą zawartość tego składnika. Najlepiej wybierać bulwy o podłużnym kształcie - uzyskamy wtedy ładny efekt wizualny. Równie ważny, jak odmiana ziemniaka, jest użyty do smażenia tłuszcz. Tradycyjnie w Belgii stosowano do smażenia łój wołowy. Dzisiaj lepiej jednak wybierać olej i mieć na uwadze, by był zawsze świeży. Pamiętajmy też, że prawdziwa frytka na zewnątrz jest chrupiąca, a w środku pozostaje miękka. W ten sposób możemy przygotować je na patelni lub we frytkownicy. Przed podaniem zawsze należy odsączyć nadmiar tłuszczu, wykładając frytki na talerz z papierowym ręcznikiem. Ze względu na kaloryczność takiej przekąski nie poleca się jej jako stałego dodatek do
obiadu czy codzienną kolację.