Baton musli ŚLIWKA, Vitanella (marka własna sieci sklepów Biedronka)
Suszone śliwki to pożądany dodatek w diecie osób, które chcą zrzucić kilogramy. Poprawiają trawienie i usprawniają pracę układu pokarmowego. Nic więc dziwnego, że znajdziemy je także w popularnych batonikach. W biedronkowym produkcie stanowią 12 proc. całości składu. Oprócz nich na liście składników są: składniki zbożowe 33 proc. (płatki owsiane, mąka ryżowa, kukurydza, kasza kukurydziana), syrop glukozowy, cukier, glukoza, tłuszcz palmowy i emulgatory, zapewniające trwałość produkty. Dodatkowo spód batonika stanowi polewa czekoladowa , której główną część stanowi cukier, a kakao znajduje się dopiero na czwartej pozycji tuż po tłuszczu z ziaren palmy oleistej i serwatce w proszku. Porcja (40 g) to 157 kcal, ale aż 29 g węglowodanów. Skuszeni niską ceną (1,29 zł), możemy pominąć ten fakt na opakowaniu. Aby ograniczyć zbędny cukier, podobny baton możemy przygotować w domu. Wystarczy, jak w przypadku wcześniejszych propozycji, połączyć ulubione płatki z miodem (opcjonalnie także syrop klonowy), delikatnie podgrzać i wymieszać z drobno pokrojoną śliwką (najlepiej niesiarkowaną). Całość chwilę zapiec, aż batonik zarumieni się i będzie zwarty. Na koniec możemy oblać roztopioną gorzką czekoladą dobrej jakości.