Musli bar rodzynki / orzechy, Oshee vitamin
Płatki owsiane, winogrona i orzechy na opakowaniu mogą być sporą pokusą dla osób, które mają ochotę na przekąskę w stylu fit. Baton wzbogacony jest białkiem, kofeiną, tauryną (aminokwas, który pomaga w regeneracji mięśni) i witaminami z grupy B, witaminą C, A i D oraz magnezem. O ile zawartość orzeszków arachidowych i laskowych, płatków owsianych czy rodzynków nie wzbudza obaw, o tyle dodatek tłuszczu palmowego czy soli do słodu jęczmiennego i płatków kukurydzianych powinny wzbudzić naszą czujność. Całość posłodzona jest syropem skrobiowym wykorzystywanym m.in. do słodzenia sztucznego miodu. Ponadto, batonik ozdabia polewa kakaowa, przygotowana z cukru, całkowicie utwardzonego tłuszczu roślinnego palmowego, serwatki w proszku, masy kakaowej w proszku, otłuszczonego mleka w proszku, lecytyny sojowej i ekstraktu waniliowego. Naukowcy dowiedli, że utwardzony olej palmowy może być niebezpieczny dla zdrowia i nie należy spożywać go w dużych ilościach. Zamiast takiej podręcznej, ale nie końca naturalnej mieszanki, lepszym sposobem będzie wymieszanie płatków owsianych z żytnimi płatkami i zblendowanymi rodzynkami z orzechami (np. laskowymi, ale sprawdzą się świetnie także orzechy macadamia). Całość dosładzamy miodem i podgrzewamy chwilę z dodatkiem masła ghee, aż powstanie gęsta masa. Wykładamy na blachę, do foremek lub formujemy na kształt batonów i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-180 stopni C na ok. 20 minut, uważając, aby się za bardzo nie zarumieniły. Plusem gotowego produktu jest jego cena (1,99 zł / 40 g), ale domową wersję możemy dosładzać według własnego gustu i urozmaicić np. dodatkowymi ziarnami. Z pewnością nie będziemy do niej dodawać nawet małej szczypty soli.