Szpinak jest szkodliwy, bo zawiera kwas szczawiowy i puryny
Ze względu na obecność puryn, które zwiększają poziom kwasu moczowego, szpinaku powinny unikać osoby cierpiące na dnę moczanową. Z 200-gramowej porcji szpinaku wytwarza się ok. 114 mg kwasu moczowego. Dla porównania z takiej samej porcji pomidorów powstają tylko 22 mg kwasu.
Wadą szpinaku jest też obecność sporych ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie cennych pierwiastków - wapnia, żelaza czy magnezu. Minerały związane z kwasem szczawiowym nie mogą być przyswojone przez organizm i są wydalane z organizmu. Dlatego szpinak warto łączyć z produktami bogatymi w te składniki, np. z serem (dostarczy wapnia), mięsem, rybami (źródło żelaza).
Na szczawiany powinny uważać osoby cierpiące na kamicę nerkową czy reumatyzm. Zdrowy człowiek nie musi się ich obawiać, jednak jak w przypadku każdego produktu - nawet tak bogatego w witaminy i składniki odżywcze - należy zachować umiar.