Fakty i mity na temat szpinaku
Rozwiewamy wątpliwości
Szpinak to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów. Jedni kochają jego smak, inni nienawidzą. Sprzeczne opinie dotyczą też właściwości tego warzywa. Czy rzeczywiście jest tak bardzo bogaty w żelazo? Utrudnia wchłanianie minerałów czy przeciwnie, sam ich dostarcza. A może nie powinniśmy jeść szpinaku ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy? Jaka jest więc prawda na temat szpinaku? Zapytaliśmy o to dietetyczkę medyczną z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku, Dominikę Dietrich-Stefankiewicz.
Szpinak to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów. Jedni kochają jego smak, inni nienawidzą. Sprzeczne opinie dotyczą też właściwości tego warzywa. Czy rzeczywiście jest tak bardzo bogaty w żelazo? Utrudnia wchłanianie minerałów czy przeciwnie, sam ich dostarcza? A może nie powinniśmy jeść szpinaku ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy?
Jaka jest więc prawda na temat szpinaku? Zapytaliśmy o to dietetyczkę medyczną z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku, Dominikę Dietrich-Stefankiewicz.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl