Fakty i mity na temat szpinaku

Szpinak to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów. Jedni kochają jego smak, inni nienawidzą. Sprzeczne opinie dotyczą też właściwości tego warzywa. Czy rzeczywiście jest tak bardzo bogaty w żelazo? Utrudnia wchłanianie minerałów czy przeciwnie, sam ich dostarcza. A może nie powinniśmy jeść szpinaku ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy? Jaka jest więc prawda na temat szpinaku? Zapytaliśmy o to dietetyczkę medyczną z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku, Dominikę Dietrich-Stefankiewicz.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Rozwiewamy wątpliwości

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów. Jedni kochają jego smak, inni nienawidzą. Sprzeczne opinie dotyczą też właściwości tego warzywa. Czy rzeczywiście jest tak bardzo bogaty w żelazo? Utrudnia wchłanianie minerałów czy przeciwnie, sam ich dostarcza? A może nie powinniśmy jeść szpinaku ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy?
Jaka jest więc prawda na temat szpinaku? Zapytaliśmy o to dietetyczkę medyczną z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku, Dominikę Dietrich-Stefankiewicz.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Szpinak to najbogatsze roślinne źródło żelaza

Obraz
© Shutterstock.com

Wbrew powszechnej opinii, szpinak nie jest najlepszym źródłem żelaza. 100 g zawiera ok 2,8 mg tego pierwiastka, a taka sama ilość natki pietruszki - 5 mg. Z warzyw najwięcej żelaza zawierają nasiona soi i soczewicy.

/ 8Szpinak chroni przed anemią

Obraz
© Shutterstock.com

Opinia o krwiotwórczym działaniu szpinaku wiąże się zazwyczaj z przekonaniem, że jest on bardzo bogaty w żelazo. Jednak tego pierwiastka nie ma w nim aż tak dużo, poza tym jest to żelazo niehemowe (jak we wszystkich produktach roślinnych), a więc gorzej przyswajalne przez organizm. Nie znaczy to jednak, że twierdzenie dotyczące zmniejszenia ryzyka wystąpienia anemii jest fałszywe. Szpinak, przede wszystkim surowy, zawiera bowiem inne cenne składniki m.in kwas foliowy i witaminę B12, które uczestniczą w budowie i dojrzewaniu czerwonych krwinek. Ma więc działanie krwiotwórcze.

/ 8Szpinak ma dobroczynny wpływ na kości

Obraz
© Shutterstock.com

W porównaniu do innych warzyw, szpinak faktycznie zawiera dużo wapnia. 100 g tego warzywa to aż 93 mg Ca. Dla porównania w porcji marchewki znajdziemy 36 mg, sałaty - 24 mg, a ogórka - 15 mg. Niestety szpinak zawiera też duże ilości kwasu szczawiowego, który wiąże wapń i utrudnia jego wchłanianie. Dlatego poleca się jedzenie warzywa z produktami bogatymi w wapń - np. serem.
Jednak mówiąc o kościach, nie możemy poprzestać jedynie na wapniu. Trzeba pamiętać, że szpinak to doskonałe źródło witaminy K, która ma wpływ na wiązanie wapnia w tkance kostnej. Uczestniczy w jej tworzeniu, chroniąc nas przed osteoporozą.

/ 8Ogromną zaletą szpinaku jest duża zawartość witaminy K

Obraz
© Shutterstock.com

Jak już wspomniałam, szpinak faktycznie jest bardzo bogaty w tę witaminę, a ona ma duży wpływ na zdrowie naszych kości. Ale nie tylko. Jest też niezbędna do wytwarzania w wątrobie protrombiny - czynnika przeciwkrwotocznego. Dzięki niej rany, np. po skaleczeniu, szybciej się goją. Także krwawienie miesiączkowe jest mniej obfite. Witamina K hamuje także procesy nowotworowe.

/ 8Szpinak ma właściwości antynowotworowe

Obraz
© Shutterstock.com

To prawda. Decyduje o tym nie tylko wspomniana witamina K, ale także obecne w szpinaku beta-karoten oraz witamina C, które skutecznie eliminują wolne rodniki, a tym samym chronią organizm przed powstawaniem nowotworów.

/ 8Szpinak to superprodukt - witaminowa bomba, która ma doskonały wpływ na cały organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Faktycznie w zielonych liściach znajdziemy mnóstwo cennych składników. Nie tylko witaminę K, C i E, wapń i żelazo. To także dobre źródło magnezu. 50 g szpinaku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, który wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a razem z wapniem zapobiega odwapnieniu kości. Z kolei kwas foliowy ma ogromne znaczenie w okresie wzrostu i jest bardzo pożyteczny w budowie układu nerwowego. Beta-karoten, którego w szpinaku jest bardzo dużo przekształcany jest w witaminę A, która wraz z luteiną ma doskonały wpływ na wzrok. Kolejną zaletą szpinaku jest jego wpływ na pracę jelit. Warzywo to zawiera substancje balastowe, które dzięki dużej zdolności wiązania wody, pobudzają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Pamiętajmy jednak, że jedząc produkty bogate w błonnik, musimy pić odpowiednią ilość wody.

/ 8Szpinak jest szkodliwy, bo zawiera kwas szczawiowy i puryny

Obraz
© Shutterstock.com

Ze względu na obecność puryn, które zwiększają poziom kwasu moczowego, szpinaku powinny unikać osoby cierpiące na dnę moczanową. Z 200-gramowej porcji szpinaku wytwarza się ok. 114 mg kwasu moczowego. Dla porównania z takiej samej porcji pomidorów powstają tylko 22 mg kwasu.

Wadą szpinaku jest też obecność sporych ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie cennych pierwiastków - wapnia, żelaza czy magnezu. Minerały związane z kwasem szczawiowym nie mogą być przyswojone przez organizm i są wydalane z organizmu. Dlatego szpinak warto łączyć z produktami bogatymi w te składniki, np. z serem (dostarczy wapnia), mięsem, rybami (źródło żelaza).
Na szczawiany powinny uważać osoby cierpiące na kamicę nerkową czy reumatyzm. Zdrowy człowiek nie musi się ich obawiać, jednak jak w przypadku każdego produktu - nawet tak bogatego w witaminy i składniki odżywcze - należy zachować umiar.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości