Szpinak to superprodukt - witaminowa bomba, która ma doskonały wpływ na cały organizm
Faktycznie w zielonych liściach znajdziemy mnóstwo cennych składników. Nie tylko witaminę K, C i E, wapń i żelazo. To także dobre źródło magnezu. 50 g szpinaku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, który wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a razem z wapniem zapobiega odwapnieniu kości. Z kolei kwas foliowy ma ogromne znaczenie w okresie wzrostu i jest bardzo pożyteczny w budowie układu nerwowego. Beta-karoten, którego w szpinaku jest bardzo dużo przekształcany jest w witaminę A, która wraz z luteiną ma doskonały wpływ na wzrok. Kolejną zaletą szpinaku jest jego wpływ na pracę jelit. Warzywo to zawiera substancje balastowe, które dzięki dużej zdolności wiązania wody, pobudzają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Pamiętajmy jednak, że jedząc produkty bogate w błonnik, musimy pić odpowiednią ilość wody.